"Európa képtelen lesz megvédeni magát egy valódi európai közös hadsereg nélkül" - mondta el Emmanuel Macron a Europe 1 francia rádiónak adott interjújában a Le Monde szerint. Az államfő szerint csak így lehet szavatolni a kontinens biztonságát Oroszországgal szemben, amely "fenyegetően van jelen a határainál". Úgy látja, hogy nem támaszkodhat az EU csak és kizárólag az Egyesült Államokra.

Mindemellett arról is beszélt, hogy nem csak Moszkvával szemben kell védekeznie Európának: Kína és az Egyesült Államok politikája is veszélyes az unióra és a kontinensre nézve meglátása szerint. "Az USA visszalépése a nukleáris fegyverek leszerelésétől, amelyről még a '80-as években egyeztek meg a szuperhatalmak, felteszi a kérdést: ki lesz a fő áldozat?" - kezdte el érvelését, melyben arra jutott, hogy az atomfegyverek új felhalmozásának kárvallottja Európa lenne, amelynek saját hadsereggel kell védekeznie.

"Az Európai Védelmi Alapot mindenképpen létre kell hoznia 2019-ben az uniós tagállamoknak, hogy erősítsék az EU függetlenségét" - mondta el Macron, aki emellett arról is beszélt, hogy 8 másik tagállammal együtt Párizs is támogatja egy európai beavatkozó egység létrehozását, amely gyorsan kivitelezhetne katonai műveleteket. Például evakuálhatna területeket háborús helyzetben, vagy segítséget nyújthatna természeti katasztrófák bekövetkeztekor - írja a Le Monde.

A közös európai hadsereg gondolata nem újkeletű az EU-ban: nyáron még Orbán Viktor miniszterelnök is támogatólag beszélt róla, sőt, szorgalmazta annak létrehozását.

Viszont a közös nevezőn túl Macron nem hagyta szó nélkül a magyar kormány politikáját sem. Bár csak utalva tért vissza az EP-választások előtti kampányüzenetére: felvázolt egy képet a '30-as évekről, amikor hasonló volt a helyzet, mint most, gazdasági válság után lábadozott a kontinens és megerősödtek a nacionalisták. Ismét egyértelművé tette az interjúban, hogy az EU jövője szerinte nem a további megosztottság, hanem a nagyobb egység és ebben a szélsőségesek ellen kell megküzdeni a jövő májusi választáson.

Emellett elmondta, hogy támogatja Hauts-de-France régió környezetvédelmi kezdeményezését, hogy havi 20 eurót fizetnek azoknak, akik autó helyett tömegközlekedéssel járnak munkába, ha az 30 kilométerre van otthonuktól. Közölte, hogy adómentessé teszik a támogatást, valamint kiterjeszthetőnek tartja az egész országra, hogy megvédjék a környezetet.