Kezdenek megtelni a belga kórházak a koronavírusos betegek miatt. Különösen az intenzív osztályokat érinti a túlterhelés. Itt az ágyak november 6-án elfogyhatnak, ha a mostani iramban terjed a vírus. Az országban 2000 intenzív ágy van, ebből 911 foglalt jelenleg. Az ide kerülő betegek száma azonban nyolcnaponta megduplázódik - mondta az állami egészségügyi szolgálat, a Sciensano illetékese, Steven Van Gucht a hírcsatornának, amely szerint a legsúlyosabb helyzet Liege-ben van. Ezt mutatja, hogy a városban különleges esetben azokat az ápolókat és orvosokat is behívják dolgozni, akiknek a tesztje pozitív lett a vírusra, de nincsenek tüneteik.

"Napról napra rosszabb a helyzet és hamarosan elérjük a kritikus pontot. Minden nap megoldást kell találnunk a hiányzó ágyakra és a személyzetre is. A dolgozóink húsz százaléka kiesett a Covid miatt. Innentől pedig csak rossz megoldások léteznek. Ez a helyzet" - mondta a város egyetemi kórházának ügyeleti vezetője, Alexander Ghuysen az állapotokról.

Belgium lakosságarányosan az egyik leginkább sújtott ország Európában: átlagban napi 14000 új fertőzöttet regisztráltak, naponta 434 ember kerül kórházba és átlagosan 59-en veszítették életüket a vírus miatt. A belga kórházaknak hússzú válsághelyzetre kell felkészülniük a szakszervezetek szerint.

 

Vészhelyzetben a belga kórházak

A jövő hét végére betelhetnek az intenzív-osztályok a belga kórházakban, ha a mostani ütemben terjed tovább a járvány - közölték egészségügyi illetékesek. Stábunk Liege-ben forgatott, ahol a kórházban különleges esetekben a fertőzött, de tünetmentes személyzetet is behívhatják dolgozni. Kezdenek megtelni a belga kórházak a koronavírusos betegek miatt.

 

Szakértők rendszeresen figyelmeztetnek: a koronavírus halálozási rátája jelentősen nő, ha az intenzív ellátás a túlzott terhelés miatt összeomlik. A vírustagadók oldaláról gyakran elhangzó érv, hogy ez egy influenzánál nem komolyabb betegség az ilyen helyzetekben bukik meg.