Volt olyan extrém eset, mikor valaki kibérelt egy 16 személyes, transzatlanti utakhoz használt Gulfstream gépet csak azért, hogy a kutyáját Miamiból New Yorkba reptesse - olvasható a portálon.

A NetJets nevű cég 2019-ben összesen 20 ezer háziállatot szállított, tavaly már 24 ezret úgy, hogy összességében csökkent a járataik száma. A VistaJet 86 százalékos növekedésről számolt be 2019 szeptembere és 2021 szeptembere között. A legtöbb ember a kutyáit viszi magával, de akadnak nyulak, madarak és macskák is. Utóbbiak száma 357 százalékkal növekedett.

Persze nem minden repülőgép-tulajdonos - aki a gépét chartereztetésre adja bérbe - örül az állatoknak. Van, aki pár száz dollárt számít fel, de akad olyan is, aki borsos takarítási díjat kér.

Van, ahol 35 kilogramm súly felett külön helyet kell váltani a kutyáknak, de egyes fajtáknál előírhatják a szájkosarat is. Az oltás és az állatorvosi igazolás már alapkövetelmény.

Az új piaci igény persze életre hívta az új szolgáltatásokat is, mint a kézzel szőtt alvószőnyegek és játékok felkínálását a fedélzeten. A repülőgép-szolgáltatók partnerséget alakítottak ki állatbarát szállodákkal, személyzetüket pedig kiképezték arra, hogy szükség esetén elsősegélyt tudjanak nyújtani az állatoknak is.