Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hullámvasútra került tegnap a forint - kezdi beszámolóját a Financial Fimes (FT) megemlítve, hogy egy nap alatt több mint két százalékkal gyengült a magyar valuta az euróval szemben. A forint a török lírával együtt mozgott - amely az ankarai jegybank kamatemelésének hatására előbb erősödött, majd gyengült -, ám a piaci bizalmat valószínűleg tovább rombolta Matolcsy György MNB-elnök nyilatkozata.

Matolcsy arról értekezett az AmCham fórumán, hogy a magyar jegybank a kialakult helyzet ellenére nem tágít a kamatcsökkentéstől. Ez a nyilatkozat nem igazán adott támaszt a forintnak, azt kell mondjam, hogy az időzítés nem volt a legjobb - fogalmazott az FT-nek nyilatkozva Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője.

A pletyka

A nyomás tovább fokozódott, amikor az a pletyka kezdett terjedni a kereskedők körében, miszerint lehet, hogy Magyarország képtelen lesz törleszteni éppen eljáró adósságát. Ez teljesen irreális, nagyon negatív hír volt, és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) azonnal cáfolta is - mondta Gabler. Nem volt azonban elég gyors a reakció ahhoz, hogy megállítsa a forintot a 308-as szint alatt. Ezen a ponton viszont érvénybe lépett egy sor a veszteséget minimalizáló stop-loss utasítás, ami tovább lökte az árfolyamot 310 forint/euróra.

Ez kockázatos. Kissé aggódunk - értékeli Gabler az MNB kitartását a kamatcsökkentés mellett. Nem hiszem, hogy a piaci szereplők túl biztonságos befektetésnek látják a forintot - mondta az előbbi megjegyzést megerősítve Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. További kamatcsökkentésről beszélni a rossz piaci hangulatban, nem volt bölcs döntés.

Török kapcsolat

Egyes kereskedők szerint a forint gyengülése arra vezethető vissza, hogy a piac megpróbálta kamatemelésre kényszeríteni a magyar jegybankot. Hasonló a helyzet Törökországéhoz. Mindkét ország történelmileg páratlanul laza monetáris politikát folytat, jegybankjaik függetlensége megkérdőjelezhető és magas államadósságuk miatt érzékenyek devizájuk árfolyamváltozásaira - fejtegette Ambrus Gábor, a 4Cast közgazdásza a Wall Street Journalnak (WSJ) nyilatkozva.

A felfordulásnak még csak az elején vagyunk. Arra számítunk, hogy további nyomás nehezedik majd a forintra, mielőtt elérjük a folyamat végét. Forintvásárlás, kamatemelés egyaránt elképzelhető, mivel az MNB új monetáris tanácsa számára szokatlan dilemma elé került - fejtegette Ambrus, utalva arra, hogy a bank a kamatcsökkentés feladásával kénytelen lenne lemondani a gazdasági növekedés támogatásáról, amire eddig felesküdött.

2,70 százalék

A gyengébb forintárfolyam miatt valószínű, hogy az MNB mérsékeltebb ütemben folytatja a kamatcsökkentést, mint eddig. A legutóbbi 15 bázispont helyett 10 bázisponttal próbálkozhatnak, de jelenleg nincs okunk arra, hogy változtassunk kamatvágást előre jelző várakozásunkon - mondta Michal Dybula, a BNP Paribas elemzője a WSJ-nek. Ezért tarják az a prognózisukat, miszerint a monetáris tanács következő kamatdöntő ülésén 15 bázisponttal, 2,70 százalékra viszi le az alapkamatot.

Lényegében egyetért ezzel a várakozással az FT-nek nyilatkozó Gabler is. Feltéve, hogy a forint árfolyama nem omlik össze, azaz nem emelkedik a 320-as szint fölé, a jegybank folytatni fogja a kamatcsökkentést - fejtegette. Ez presztízs kérdés nekik. Tovább akarnak menni ezen az úton függetlenül attól, hogyan alakul a piaci környezet.