Múlt szerdán szivárogtatta ki a kormányközeli Magyar Idők, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter magyar tárcavezető meghívására Budapestre érkezik.

Korábban az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy Lavrov azért lobbizik majd Magyarországon, hogy az EU feloldja az ukrajnai katonai jelenléte miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciókat. Végül ez csak újságírói kérdésre került szóba a sajtótájékoztatón - tudósított az Index.hu.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 4 gazdasági megállapodásról döntött illetve dönt a jövő héten. Magyarország négy orosz megyével és Tatárfölddel is stratégiai megállapodást kötött vagy köt a jövőben. Egy nem nevesített magyar magáncég még stadiont is építhet Oroszországban a labdarúgó világbajnokságra.

Az EU-s szabályozások keretén belül a magyar fél növelné gazdasági jelenlétét. Szijjártó elmondta, Moszkvától néhány kilométerre az Eximbank hitelezésével egy magyar húsüzemet létesítenek. Tula megyében agrárüzemet fejlesztenének, a Richter gyógyszergyár pedig készen áll arra, hogy teljes gyártásba kezdjen Oroszországban.

Magyarország nem trójai faló!

Lavrov rácáfolt a várakozásokra: magától szóba sem hozta az EU-s szankciók feloldását. Bár a minszki tárgyalásokról szót ejtett, megerősítette, hogy Oroszország is érdekelt a békés rendezésben. Lavrov hangsúlyozta, hogy az áruforgalom csökkenését mindenképpen megállítanák, ezért a jövőben is támogatni fogják a beruházási együttműködéseket. Elmondta, az olaj-, a gázipar és a paksi együttműködés kiemelten fontos az orosz félnek.

Szijjártó és Lavrov visszautasította azt a többször megfogalmazott kritikát, hogy Magyarország Moszkva trójai falova lenne Brüsszelben. A külügyminiszterek szerint ez csak rosszindulatú vádaskodás.