Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország szellemi atyja úgy véli, nem lehet igaz az a közvélemény-kutatás, amely szerint pártja kevésbé népszerű, mint az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) - írja a Notes from Poland. Szerinte az utóbbi legnagyobb pártja a Polgári Platform ifjúsági szárnya felelős ezért az eredményért.

A pártvezér ezzel a nemzetközi Kantar közvélemény-kutató cég lengyelországi érdekeltségének vizsgálatát bírálta, amely szerint a KO a választók 27 százaléka támogatja, míg a PiS-t 26 százalékuk. A Kantarnál ez az első felmérés, amely szerint nagyobb az ellenzék támogatottsága, mint a kormánypárté.

Nem is állnak rosszul

Kaczynski szerint valójában 39 százalékon áll a PiS, amely egy konzervatív internetes site közvélemény-kutatásából derült ki. A pártelnök szerint azzal az erővel, amivel a Kantar működik a PiS is létrehozhat egy intézetet, amely azután azt hozná ki, hogy a lengyel kormánypárt támogatottsága 60 százalék, és beszólhatnak Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének, hogy miután a Fideszé csak 53 százalék, a lengyel kormánypárthoz képest a magyar gyenge.

A veterán lengyel politikus eléggé maximalistának tűnik annak tükrében, hogy valójában a felmérések szerint sokkal jobban áll a pártja, mint ellenfelei, akiknek csak egy intézet mért nagyobb támogatottságot. A júliusban megjelent hat felmérés alapján a PiS népszerűségi indexe 35 százalék, míg a KO-é 28,5 százalék.

Húzzanak el a németek

Karzynski szeretheti a kétfrontos harcokat, úgy gondolta, a legendásan rossz orosz-lengyel viszonyt kiegészíti azzal, hogy beszól a németeknek is. Szerinte Németországot senki sem hatalmazta fel, hogy Európát vezesse. Látják ám, hogyan próbálják központi irányítás alá vonni Európát, ám bármit csináljanak is, az mindig tragédiával végződik. Ha a pártvezető a kormány tagja lenne, akkor berlini lengyel nagykövet magyarázhatná a szavait.