Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján egyik napirendre kerülő pont, amiben meg kellene állapodniuk, az EU mozambiki katonai missziója, ami segítené az országot a terrorista támadások elleni harcban, és a Cabo Delgado tartományban az erőszak megfékezésében (a térségben 2017 óta egyre erősödik az Iszlám Állam). Ezt az uniós külügyminisztereknek július 12-én kellene jóváhagyniuk.

Mozambik korábban kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terroristatevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilizálására. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a május elején tartott uniós védelmi ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozóját követően azt mondta, hogy az EU fontolóra veszi, hogy katonai missziót küldjön Mozambikba.

Borrell akkor azt is mondta, hogy a hozzájárulás az EU nyugat-afrikai, vagy a Száhel-övezetében szerepet vállaló, az iszlamista lázadókkal küzdő nemzetbiztonsági erőknek szakértői képzést és tanácsokat nyújtó EU-misszióhoz lenne hasonló. A mozambiki misszió megvalósulása esetén inkább katonai, mint polgári misszió lenne, vagyis az EU-tagállamok fegyveres erői katonai oktatókat küldenének az országba - tette hozzá.

Csakhogy a magyar kormány ebben is megtalálta a "lényegi pontot", ami ellen tiltakoznia kell. A Politico szerint a magyar kormány kiadott egy nyilatkozatot a mozambiki misszióval kapcsolatban, amelyben a "gender" szó használata ellen tiltakozik. A Politico által látott dokumentum rögzíti:

A nők és a férfiak közötti egyenlőség alapvető jogként szerepel az Európai Unió alapszerződéseiben. Magyarország a magyar jogrendszer keretein belül biztosítja a nők és férfiak közötti egyenlőséget, összhangban a nemzetközileg kötelező erejű emberi jogi eszközökkel, valamint az Európai Unió alapvető értékeinek és elveinek keretein belül. Ebből kifolyólag Magyarország a "gender" fogalmát a szövegben nemre való utalásként értelmezi.