Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján egyik napirendre kerülő pont, amiben meg kellene állapodniuk, az EU mozambiki katonai missziója, ami segítené az országot a terrorista támadások elleni harcban, és a Cabo Delgado tartományban az erőszak megfékezésében (a térségben 2017 óta egyre erősödik az Iszlám Állam). Ezt az uniós külügyminisztereknek július 12-én kellene jóváhagyniuk.

Mozambik korábban kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terroristatevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilizálására. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a május elején tartott uniós védelmi ügyekért felelős miniszterek egynapos találkozóját követően azt mondta, hogy az EU fontolóra veszi, hogy katonai missziót küldjön Mozambikba.

Borrell akkor azt is mondta, hogy a hozzájárulás az EU nyugat-afrikai, vagy a Száhel-övezetében szerepet vállaló, az iszlamista lázadókkal küzdő nemzetbiztonsági erőknek szakértői képzést és tanácsokat nyújtó EU-misszióhoz lenne hasonló. A mozambiki misszió megvalósulása esetén inkább katonai, mint polgári misszió lenne, vagyis az EU-tagállamok fegyveres erői katonai oktatókat küldenének az országba - tette hozzá.

Csakhogy a magyar kormány ebben is megtalálta a "lényegi pontot", ami ellen tiltakoznia kell. A Politico szerint a magyar kormány kiadott egy nyilatkozatot a mozambiki misszióval kapcsolatban, amelyben a "gender" szó használata ellen tiltakozik. A Politico által látott dokumentum rögzíti:

A nők és a férfiak közötti egyenlőség alapvető jogként szerepel az Európai Unió alapszerződéseiben. Magyarország a magyar jogrendszer keretein belül biztosítja a nők és férfiak közötti egyenlőséget, összhangban a nemzetközileg kötelező erejű emberi jogi eszközökkel, valamint az Európai Unió alapvető értékeinek és elveinek keretein belül. Ebből kifolyólag Magyarország a "gender" fogalmát a szövegben nemre való utalásként értelmezi.