A finn elnökség prioritása volt a jogállamiság kérdése, ezért a finn elnökség szeretett volna egy ambiciózus éves jelentést készíttetni a jogállamisági problémákról. Ebben a kérdésben azonban nem sikerült konszenzust kialakítani a keddi Általános Ügyek Tanácsának ülésén a tagállamok uniós ügyekért felelős miniszterei között, ugyanis Magyarország és Lengyelország vétózott.

A 28 tagállamból 26 támogatta vagy nem ellenezte a megállapodás szövegét, ezért az ülés után elmaradt a közös uniós álláspont, ehelyett az elnökség csak egy közleményt adott ki - írja az Eurologus. A brüsszeli portál szerint a tanácsülésen az európai miniszterek az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének elnökét is meg hallgatták, akinek mondandójához már nem érkezett reakció egyetlen keleti tagállamtól sem.

QP | Quality Placement

Nem kell ide új rendszer

Varga Judit az MTI szerint magyar újságíróknak azt mondta az ülést követően, hogy a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddigi jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja.

Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentését alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok - magyarázta a miniszter.

Varga szerint Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket. A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől új mechanizmust létrehozva helyette - jelentette ki. Véleménye szerint Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége.

Magyarországnak már van rossz tapasztalata

Az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal, és számon kérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges, és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat - tette hozzá. Varga Judit szerint Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a fókuszt a valós jogi párbeszédről.

Ameddig az ellene folyó jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország nem tudja helyreállítani az elvesztett bizalmát bármilyen új kezdeményezésre - mondta a miniszter.