A demokrácia több mint csupán választások tartása - kezdi a magyarországi parlamenti szavazásáról szóló cikkét a kanadai The Globe and Mail hírportál. Szükség van még a jog uralmára is és más ellensúlyokra a hatalmon lévő politikai erővel szemben két szavazás között, továbbá az erős sajtóra és az államtól független civil szervezetekre.

A szerkesztőségi cikk szerzői erre emlékeztetnek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke harmadik egymás követő kormányzására készül.

Nem kétséges - folytatják -, hogy a populista, bevándorlóellenes kormányfő népszerű, továbbá a nemzetközi megfigyelők átláthatónak minősítették a hétvégi választást. Ugyanakkor Orbán újraválasztása a sajtóorgánum szerint a magyar demokrácia további hanyatlását hozza.

Idegengyűlölet

Ezt követően megállapítják, hogy a magyar miniszterelnököt a nemzetközi színtéren idegengyűlölőnek tartják, majd emlékeztetnek arra, hogy 2010 és 2014 közötti kormánya a fideszes kétharmadra támaszkodva leépítette a demokrácia intézményrendszerét, ellenőrzés alá vonta a média nagyját és szorongatja a civil társadalmat.

Az EU egyes országai a hírek szerint azt fontolgatják, hogy az EU következő hétéves költségvetését, azaz az uniós támogatások kifizetésének jogállami feltételekhez kötését használják fel Magyarország és más egyre inkább autokratikus tagállamok, főként Lengyelország megrendszabályozására.

A portál szerkesztői biztatónak látják ezt a fejleményt, ám úgy vélik, világossá kell tenni, hogy a korlátozásokkal nem az Orbán-féle vezetés mélyen konzervatív jobboldali jellegét, hanem a demokratikus procedúrák felszámolását szankcionálják. Az uniós tagországoknak nem kell progresszív politikát folytatniuk, azonban demokráciáknak kell lenniük, amit egyre nehezebb elmondani az Orbán Viktor vezette Magyarországtól.

Átalakulás

Hasonló megállapításokra alapozza véleményét Cas Mudde, a brit Guardian publicistája, amerikai egyetemi professzor, a szélsőséges politikai irányzatok szakértője. Véleménye szerint Orbán Viktor regnálásának elmúlt nyolc évében vergődő demokráciából illiberális kleptokráciává alakította át a magyar politikai rendszert.

Ezt követően nekifeszült az európai státus quónak, főként Angela Merkel kancellárnak, több ügyben, de elsősorban a bevándorlás kérdésében fordulva szembe a politika fővonalával.

Viszonylag visszafogott konzervatív programmal került hatalomra 2010-ben a változás ígéretével, ám arra használta kétharmados többségét, hogy lecserélje az alkotmányt és cimboráival töltse fel a független intézményeket. A választási rendszer megbuherálása 2014-ben kifizetődött: simán megtartotta hatalmát. Ezt követően tovább konszolidálta illiberális álmát és a radikális jobboldal legbefolyásosabb alakjává vált Európában, illetve azon túl.

Húszpercenként mínusz egy magyar

Ezt követően Mudde is elismeri, hogy Orbán Viktor Magyarország legnépszerűbb politikusa. Ez annak ellenére igaz, hogy a megszerelt választási törvény a legaránytalanabb Európában a győztes szavazati többségének parlamenti többséggé alakításában - így lehet 48-49 százalékból több mint 66 százalék. A szakértő szerint az ellenzék főként saját magát verte meg.

Ugyanakkor van itt egy ellentmondás. Annak ellenére, hogy az Orbán-féle vezetés megszállottan nativista retorikával védi a magyar nemzetet, Magyarország születési rátája a második legrosszabb az EU-ban. Az ország 2012-ben például 20 percenként egy embert veszített. Bár ez a negatív folyamat már Orbán regnálása előtt elkezdődött, a nagy családokat támogató szociális politikája nem változtatott a trenden.

Rosszabb helyzet

Sőt, a helyzet rosszabbá vált 2010 óta - véli a kutató. Még nagyobb tragédia, hogy óriási brain-drain (agyelszívás) folyik: a magasan képzett fiatalok Nyugatra távoznak, és a miniszterelnök újraválasztása borítékolhatóan új kivándorlási hullámot indíthat el. Akik már kint élnek, úgy láthatják, nincs miért hazatérniük. Az elveszett generáció a Fidesz bukása után is hiányozni fog az országnak.

Röviden: Orbán Viktor Magyarországa nem Európa jövője, hanem hanyatló, nacionalista múltja - véli a Guardian publicistája. Az ország elöregedő, zsugorodó lakossága befelé fordul, fél mindentől, ami kívülről jön. Eközben ironikus módon főként az EU-tól, azaz külső forrásból érkező pénzügyi támogatásnak köszönheti fizikai fennmaradását.

A fotó forrása: Shutterstock.