A Forbes olasz kiadása januári számának címlapjáról Irina Mella Burlacu tekint az olvasókra - írja a Maszol. Az erdélyi származású üzletasszony azt követően lett az Intelligens utak című címlapsztori alanya, hogy az 1917-ben alapított világhírű amerikai üzleti magazin tavaly beválogatta a 100 legsikeresebb olasz nő közé.

Román neve ellenére Irina Mella Burlacu anyanyelvi szinten beszél magyarul, ami nem is csoda, elvégre vegyes házasságból származik, félig magyar. Gyermekkorát részben Csíkszeredában töltötte, magyar osztályba járt, a Jégpálya negyedbeli általános iskolába.

Később hegedűtanár édesanyjával Brassóba költöztek. Irina Mella Burlacu közgazdaságtant tanult, s hogy megéljen, egy gumiabroncs boltban dolgozott. „Mindig is szerettem a kezeimet használni, fiús munkákat végezni. Gyerekkoromban sokat voltam nagyapám műhelyében, ahol fával dolgoztam” – osztotta meg az emlékeit a Forbes olvasóival.

A dolgozókkal együtt

Olaszországba 2006-ban érkezett, először Rómában dolgozott, majd Bresciába szerződött, egy országúti korlátokat gyártó céghez. Utóbbinál exportmenedzser volt, egészen addig, míg a cég válságba került, bezárt, a dolgozókat pedig szélnek eresztették. Élettársával és néhány volt kollégájával ekkor, 2014-ben úgy döntöttek, hogy céget alapítanak, melyet Vita Internationalnak neveztek el.

Kezdetben öten dolgoztak egy 300 négyzetméteres raktárban, ahol az előző munkahelyének a termékeit gyártották licenc alapján, de rövidesen elkezdték fejleszteni a saját termékeiket. Ezeknek köszönhetően a Vita International és az utóbb létrehozott Roadlink ma már 12 millió eurós éves árbevétellel rendelkeznek, s Európában a piacvezetők közé tartoznak világító és környezetbarát közúti korlátok gyártásában és felszerelésében.

Jelenlegi legfontosabb termékük a GuardLed. Ez egy fém védőkorlát, melybe sorba állított Led-égők vannak beépítve a talajszint felett 40 centiméterrel. Ez sokkal energiatakarékosabb, mint a hagyományos utcai világítás, ráadásul kellemesebb a szemnek, nem vakítja a gépkocsivezetőket.

Alapértelmezett beállítása a fehér fény, veszélyes útszakaszok vagy ideiglenes közlekedési akadályok esetében azonban villogó narancssárga is lehet. A GuardLednek létezik egy Ledvia nevű, kerékpárutak számára kifejlesztett változata is.

Irina Mella Burlacu azt is elárulta a Forbes olvasóinak, hogy nagyon fontosnak tartja a kollégáival való közvetlen kapcsolatot, ezért a mai napig nincs saját irodája, hanem a cég műszaki részlegén dolgozik, együtt a többi alkalmazottal.