Számos elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy az orosz kormány a könnyen megszerezhető bevétel lehetőségét láthatja a nemzeti valuta gyengülésében - írja a CNBC. A rubel hét százalékkal gyengült a dollárral szemben az év eleje óta. Londonban csütörtökön 35,18 rubelt kellett adni az amerikai valuta egységéért, ami közel van a pénzügyi válság mélyén, 2009-ben kialakult 36,34-es árfolyamhoz.

A feltörekvő devizák értékvesztése egyebek mellett az elé a feladat elé állítja a kormányokat, hogy növeljék országuk exportbevételeit a megugró importköltségek ellensúlyozására. Emellett ha teljesülnek a pesszimista várakozások, akkor a kínai gazdaság növekedése durván lassul, mi visszaveti a nyersanyagok és az energiahordozók világpiaci keresletét.

Gyengüljön csak

Oroszországot kihívások elé álltja ez a két körülmény, ezért Kit Juckes, a francia Société Generale devizastratégája a rubel további gyengülésére számít. A legkevesebb, hogy az orosz deviza sérülékeny marad - írta e-mailjében a CNBC megkeresésére reagálva. Kollégája, a BNY Mellonnál dolgozó Simon Derrick egyet ezzel. Ő arra hívja fel a figyelmet, hogy a rubel árfolyama együtt mozog az olaj árával, és hosszabb távon ez utóbbi némi csökkenése várható.

Emellett szerinte az orosz vezetés kész utat nyitni némi gyengülés előtt. (Sok elemző szerint a magyar MNB monetáris tanácsa is hasonlóan gondolkodik - a szerk.)  A török, a dél-afrikai és az indiai jegybank kamatemeléssel igyekezett vonzóbbá tenni a gondoskodására bízott valutát, ám spekulánsok előttük járnak: intézkedésük egyelőre nem hozott sikert.

Oroszország lazábban válaszolt: Anton Siluanov bejelentette, hogy nem emelik az alapkamatot, hanem eltolják a rubel kereskedési sávját a több külföldi pénznemből álló valutakosárral szemben. A korábbi 33,70-40,70 rubelről 33,95-40,95-re változtatták. A jegybank leszögezte, hogy ezt korlátlan valuta-adásvételekkel védeni fogja - jelentette a Reurtes. Kszenyija Judajeva, a bank elnöke azt mondta, hogy az orosz bankok a rubel 30 százalékos leértékelődését is képesek lennének kezelni.

Győztek

Derrick szerint ezzel a reakcióval Oroszország megnyerte az elmúlt néhány évben kibontakozott valutaháborút, azaz azt a versenyt, amelynek tétje: melyik ország tudja a többi rovására devizája leértékelődésével javítani gazdasága helyzetét. Mindenki tudta, hogy ha a Fed belehúz a monetáris enyhítés visszavonásába és a kínai növekedés lassulni kezd, akkor a világ valutapiacain fenntarthatóbb árfolyamok alakulnak ki. A kérdés az volt, ki jön ki ebből jobban.

Az import drágulása persze az orosz gazdaságnak sem jó, de ezzel szemben hosszú sorban állnak az előnyök. A Société Generale a világ legnagyobb alumíniumgyártója, a RusAl helyzetén érzékelteti ezeket. A rubel minden egyszázalékos gyengülése a dollárral szemben 50 millió dollárral csökkenti ennek a cégnek az üzemi készpénzköltségeit.

A kormány összes bevételének felét dollárban szedi be az olaj- és gázszektor vállalataitól - hívja fel a figyelmet az amerikai Bank of America Merrill Lynch. Ez azt jelenti, hogy az árfolyam minden egyrubeles mozgása 200 millió rubel pluszbevételt hozhat az államkasszába. Minden ilyen plusz javítja a költségvetés deficitkilátásait. A bank szakértőinek becslése szerint ha az olajárak stabilak maradnak, akkor a 2014-es orosz büdzsé kétrubeles gyengülés esetén egyensúlyba kerülhet.