Civil szervezetek sorra jelentik be, hogy nem hajlandók eleget tenni a névtelen adományozást ellehetetlenítő kormányrendelet követelményeinek - írja az Euronews. A június 30-án elfogadott és július elsejétől hatályos kormányrendelet szövegezése alapján a civil szervezetek kötelesek már az idén indult üzleti évre vonatkozóan feltüntetni az adományozóikat, köztük a természetes személyeket.

Például a Suhanj! Alapítvány egy közhasznú civil szervezet: állami feladatot látnak el, fogyatékkal élők sportolását segítik, állami támogatás nélkül. Amennyiben be akarnák tartani a jelenleg hatályos szövegezésű jogszabályt, több ezer adományozó magánszemély nevét kéne felsorolniuk a közhasznúsági mellékletben.

A rendelet ellen mintegy száz szervezet és alapítvány emelte fel a hangját. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Orbán Balázs azóta egy Facebook-posztjához írta ki, hogy az 500 ezer forint alatti adományok névtelen felajánlása biztosított lesz a jövőben is, és az átláthatóság érdekében szűkítik a névtelen támogatások körét.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az államtitkár posztja is arra utal, hogy nem valódi jogalkotás zajlik. A szervezet úgy véli, a rendelettel a kormány az adományozókat próbálja elrettenteni. „Mi jogászok vagyunk és a szakmai pontosság számunkra nagyon fontos, ezért FB-posztokat jogértelmezni nem tudok felelősségteljesen" - mondta a TASZ ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia.