Az idei és a jövő év Lengyelországban a választások jegyében telik (önkormányzati, európai parlamenti és parlamenti szavazások követik egymást), ezért elkezdődtek az ígérgetések - derül ki a tokfm.pl híréből. Az alaphangot a Lengyel Parasztpárt (PSL) adta meg, amely bejelentette, hogy a nyugdíjak adómentesek lesznek, s emellett 25 százalékkal kell nőniük.

Ehhez társult az országjáráson lévő Beata Szydlo miniszterelnök-helyettes ígérete, amely szerint - ha kiderül, hogy elég a pénz a 2019-es büdzsében -, kiterjeszthetik az 500+ családipótlék-kiegészítést minden gyermekre. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya minden második, harmadik stb. gyermek családi támogatását egészítette ki havi 500 zlotyval, (37 ezer forint).

Boguslaw Grabowski közgazdász szerint a politikai erők osztogatási versenye Magyarországon kezdődött néhány éve, aztán katasztrófával végződött, mert költségvetésen óriási lyuk keletkezett és nőtt az államadósság.

Jöhet a pánik

A lengyel kormány szerint rendben vannak a közpénzek: az áfából elég sok bevétel folyt be az államkaszába, az adósság nem vészes és gyors a gazdaság növekedése. Grabowski azonban hangsúlyozza, hogy az utóbbi mindössze egy éve tart, az áfa kedvező hatása pedig másfél éve, miközben garantálható, hogy a gazdaság bővülése lassulni fog. Ez követően a zloty gyengülhet, az eladósodás a GDP 52 százalékáról 57 mehet fel, ami Lengyelországban már okot adna a pánikra.

A PiS sok szavazatot szerzett az 500+ és a nyugdíjkorhatár leszállításának ígéretével a 2015. őszi választások előtt. Mindkettőt teljesítette, s mindkettő nagyon sokba került. A PSl tehet ígéreteket, mert nyilvánvalóan nem fog kormányozni. A PiS-nek azonban van esélye a folytatásra, és a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski (képünkön) még adós a 300 milliárd zlotys beruházásokról szóló ígérete teljesítésével.

A fotó forrása: Getty Images