Az Európai Unió lakossága tavaly 1,5 millió fővel gyarapodott - adja közre a friss statisztikát a Financial Times. Németország és Svédország látványos bővülést produkált nem meglepő módon a bevándorlásnak köszönhetően. Európa össznépessége 2017 elején 511,8 millió lehetett szemben az egy évvel korábbi 510,3 millióval.

A leggyorsabb növekedési ütemet Svédország könyvelhette el 14,5 százalékos tempóval, amelyet Németország követett 7,6 százalékkal. Nagy-Britannia lakossága 6,5 százalékkal, 65,8 millióra ment fel, amivel a szigetország a 67,2 milliós Franciaország nyomába ért. A kontinens legnépesebb országa továbbra is Németország 82,8 millió emberrel, ami az EU lakosságának kicsit több mint 16 százaléka.

Visszaesett a bevándorlás

A növekvő lakosság jó hír Nyugat-Európa országainak, amelyek többsége lakói elöregedésétől szenved. Egyedül az olaszok aggódhatnak, miután országukban tavaly 1,2 százalékkal kevesebben éltek, mint egy évvel korábban. A vesztes oldalon volt még Bulgária, Észtország, Görögország, Horvátország, Lettország, Magyarország, Portugália és Románia.

Kép: Napi.hu

Németország 890 ezer menekültnek adott átmeneti otthont a migrációs válság csúcsán, 2015-ben. Ez tavaly jelentősen, 280 ezerre csökkent. Az Európai Unióban összesen 390 ezer ember kapott menekültstátust 2016-ban.