Magyarország 2014 és 2018 között éves átlagban 4,64 milliárd euró (1527 milliárd forint) nyereséget köszönhet európai uniós tagságának, ami az ebben az időszakban mért átlagos bruttó nemzeti jövedelem 4,02 százaléka - vette át az Európai Bizottság jelentésének becslését a hvg.hu.

Bulgáriának GNI-je 3,97 százalékát hozta az EU-tagság, Lettországnak pedig 3,2 százalékát, mindenhol máshol 3 százalék alatt maradt a mutató. A következő uniós költségvetési időszakban a bizottság becslése szerint Magyarország évi átlagban 17,8 milliárd euróval (5880 milliárd forint) jár jobban annál, mint ha nem lenne a közös piac részese. Ez a GNI 10,79 százaléka, ami az unió hatodik legmagasabb mutatója.

Az Európai Bizottság azért használta ezt az összehasonlítási mutatót, mert ha egyszerűen kivonták volna az egyes tagállamok befizetéseit a közösbe és az onnan kapott pénzeket (nettó egyenleg), az nem tükrözte volna milyen pótlólagos üzleti, befektetési lehetőségeket hoz az egyes országoknak az egységet európai piacon való részvételük.