A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének hivatala (Office of the United States Trade Representative - USTR) évente készít jelentést a kereskedelmi partnereknek minősülő országok szellemitulajdon-védelmi helyzetéről.

Az úgynevezett Special 301 Report keretében a szellemi tulajdonjogok megsértésében élen járó országokról rövid értékelésekkel ellátott listákat vezet. A szellemi tulajdon védelmével, az ezzel összefüggő jogérvényesítéssel és a piacra jutással kapcsolatban az USTR megítélése szerint súlyos hiányosságokkal küzdő országokat egy külön listán tartják nyilván (Priority Watch List). Akad egy olyan számbavétel is (Watch List), amelyre azok a nemzetek kerülnek, amelyek esetében a gondok enyhébbek, de ahhoz elegendőek, hogy a kereskedelmi kapcsolatok esetleg meggondolandónak minősüljenek. A múlt hónap végén közzétett, a 2010-es évre vonatkozó Special 301 Reportban Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot is levették a kalózlistának nevezett Watch Listről.

A Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós kiemelkedő jelentőségűnek nevezte ezt a lépést. A jegyzéken ugyanis 2003 óta minden évben szerepeltünk. Az USTR által összeállított megfigyelési listák pedig fontos döntéshozatali tényezőkként szolgálhatnak a külföldi befektetők számára az egyes országok piaci körülményeinek és befektetési környezetének felmérése során. Bendzsel szerint most elsőrangú kereskedelmi partnerré minősíttettünk. Mint hangsúlyozta, az USTR ezzel elismerte Magyarország erőfeszítéseit és eredményeit a szellemitulajdon-védelem területén, kiemelve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) által 2009-ben kezdeményezett és a Magyar Szabadalmi Hivatal által koordinált intézkedéseket.

A szellemi tulajdonjogok érvényesítésének hatékonyabbá tételében az USTR különösen fontos és eredményes lépéseknek tekinti Magyarország esetében a jogérvényesítésben részt vevő jogalkalmazó szervek képzését, valamint a lakossági tudatosságnövelés és az internetes kalózkodás elleni fellépés területén - a 2008-2010 évekre szóló hamisítás elleni nemzeti stratégia célkitűzéseivel összhangban - tavaly végzett tevékenységet. A Special 301 Reportban ezzel együtt Magyarországot a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá tétele iránti elkötelezettségének megerősítésére és további határozott intézkedések megtételére ösztönzik.