Az egész euróövezetre kihathat, hogy Németország a recesszió szélére sodródott. Az ország gazdasága 0,7 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben, mivel a fogyasztást visszafogta a koronavírus-járvány újabb, omikron-varinás okozta hulláma, az ipari termelést pedig erősen lefékezték az ellátási láncok problémái. 

Az ország statisztikai hivatala által közölt adatok összhangban vannak a korábbi becslésekkel, de elmaradtak a közgazdászok 0,3 százalékos zsugorodásra vonatkozó várakozásaitól. Mivel a koronavírus miatt bevezetett szigorú korlátozások enyhülése nem látszik, és a gyártási kapacitásokat terhelő alapanyaghiány pedig csak most kezd enyhülni, Európa legnagyobb gazdasága a világjárvány kezdete óta másodjára kerülhet recesszióba.

Németországban a negyedik negyedévben az építőiparral együtt csökkent a magánfogyasztás. A gazdaság tavaly - az egész évet figyelembe véve - 2,8 százalékkal bővült, valamivel nagyobb mértékben, mint a korábbi jelentésekben szerepelt. Ebből a Pfizerrel közösen koronavírus elleni, mRNS-vakcinát gyártó BioNTech SE egy maga 0,5 százalékot tett ki. Viszont hiába a bővülés, a gazdaság így is 1,5 százalékkal marad el a világjárvány előtti teljesítményétől - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal.

"Ezzel a gyenge negyedik negyedévvel megnőtt annak a valószínűsége, hogy Németország az évfordulóra egyenesen recesszióba kerül" - mondta Carsten Brzeski, az ING közgazdásza. "A magas energiaárak továbbra is mérséklik a magánfogyasztást, még akkor is, ha a következő hetekben feloldják a járványügyi korlátozásokat" - tette hozzá a bank helyi szakértője a Bloombergnek.

Az egész euróövezet sötét árnyékot vet a német gazdaság szenvedése, noha Francia-, Spanyol- és Olaszország gazdaságai a várakozásokon felül teljesítettek. A francia bővülés 0,7 százalékos volt a 2021. negyedik negyedévben, Spanyolország pedig 2 százalékos növekedést produkált. Olaszország 0,6 százalékos pluszt jelentett.

A németen kívül nagy gazdaságok jó adatainak is köszönhetően az euróövezet gazdasága 2021 utolsó negyedévében 0,3 százalékkal bővült. A gazdasági térség termelése 2021-ben 5,2 százalékkal nőtt. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke decemberben azt mondta, hogy várakozásai szerint a gazdaság a folyó negyedévben eléri a válság előtti szintet.

Az EKB tisztviselői ezen a héten üléseznek, és várhatóan megerősítik a rendkívüli eszközvásárlások leállításának tervét, amely idén márciusban kezdődhet. Az infláció decemberben rekordszintű 5 százalékra ugrott, ami fokozta az intézményre nehezedő nyomást, hogy kezdje meg a pandémiatámogatás fokozatos visszavonását. A Bloomberg felmérése szerint az áremelkedés komoly aggodalomra ad okot az euróövezet gazdasága szempontjából. A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztetett arra, hogy a régióban hosszabb ideig fennmarad az infláció, és csökkentette a jövő évre vonatkozó növekedési előrejelzését. Így külön aggasztó lenne, ha a német gazdaság nem találna magára.

Mi vár Magyarországra, ha a németeknek rossz?

Hagyományosan a magyar gazdaság erősen függ a némettől. Köszönhető ez annak, hogy 2021-es adatok szerint közel 3000 német cég működött hazánkban, amelyek több mint 200 ezer embernek adnak munkát. Minden 4. külföldi befektetés német cégtől érkezik Magyarországra. A teljes áruforgalom 61 529 millió dollárt tett ki, ebből a magyar export 33,38 milliárd dollár volt.

"Való igaz, hogy számos esetben tapasztalhattuk, hogy a német gazdasági teljesítmény mérséklődése vagy visszaesése begyűrűzött a magyar gazdaságba is, elsősorban az iparon keresztül. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet teljesen más. A német és még számos más gazdaságot, beleértve Magyarországot is a globális ellátási láncok problémája, a szállítási nehézségek és az energiaválság egyaránt sújtja" - mondta a helyzetről Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Napi.hu-nak.

A szakértő szerint jelenleg a német gazdaság azért érintett sokkal jobban, mert az ottani ipar nagyobb részét érintik az említett problémák, ráadásul a költségvetés közel sem nyújt akkora támogatást a teljes gazdaságban (legyen szó akár a munkaerőpiacról vagy éppen beruházásokról), mint például a kelet-közép-európai országok.

"Ebben a tekintetben Magyarország a Covid-krízis alatt egyértelműen (de nem véglegesen) levált a német gazdaságról, hiszen jóval nagyobb gazdasági impulzust kapott/kap a gazdaság a fiskális és a monetáris politikán keresztül. Ez jól látható lesz például abban, hogy míg a német gazdaság vélhetően technikai recesszióba süllyed az idei év elején (negatív növekedés a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben, negyedév/negyedév alapon), addig a magyar gazdaság további dinamikus növekedést mutathat (1,0-1,5 százalék negyedév/negyedév)" - ismertette várakozásait Virovácz Péter.

Hasonló véleményen van Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. "A negyedik negyedéves német GDP teljesítményt elsősorban két tényező: a globális chip- és alkatrészhiány, ellátási problémák, valamint a negyedik/ötödik járványhullám elleni szigorú korlátozások húzták le. A globális chiphiány a hazai járműgyártást is érintette, de a negyedik negyedévben kissé javítani tudott a hazai ipar. A magyar ipar teljesítménye az elmúlt időszakban már levált a német ipartól, köszönhetően a beruházásoknak, és a hazánkba érkező rekordnagyságú működő tőke kapacitásnövelő beruházásainak" - magyarázta a jelenlegi helyzetet lapunk megkeresésére. 

Ugyanakkor Suppan szerint lehetne előnye, ha Németország-felé nagy lenne a külkereskedelmi forgalom. "A külső kereslet kedvező lenne mind a hazai, mind a német ipar számára, amit a kifejezetten magas megrendelésállomány is tükröz, ha enyhülnek az ellátási problémák, mind a hazai, mind a német ipar kilőhetne" - tette hozzá. 

"A németországi korlátozások elsősorban az ottani szolgáltatásokat (vendéglátás, szálláshely szolgáltatás, egyéb személyes szolgáltatások) érintették, ezek a hazai gazdaságban alig érezhetők. Ezzel szemben a hazai belső kereslet kissé élénkülhetett, egyrészt az erőteljes bérdinamika, másrészt a nyugdíjprémium hatására, ezért 1 százalék feletti negyedéves növekedésre számítunk a negyedik negyedévben" - mondta Suppan Gergely a magyarországi helyzetről.

Mi lesz a németekkel?

"Jelen pillanatban egy elhúzódó német recessziós időszak valószínűsége csekély. Várhatóan a német kormányzat hamarosan több költségvetési forrást biztosíthat a gazdasági teljesítmény felpörgetésére. Emellett arra számítok (illetve az elemzők többsége is), hogy az év második felében javulhat az ellátási láncok helyzete, ami élénkítheti a német exportot" - mondta el Virovácz Péter a német gazdasági kilátásokról a Napi.hu-nak.

Hozzá tette, hogy a rendelésállomány továbbra is dinamikusan emelkedik mind Németországban, mind Magyarországon. Ez azt jelzi, hogy amint megszűnnek a szűk keresztmetszetek (legyen szó alkatrészről vagy szállítási problémáról), az ipari (export-)szektor jelentős növekedést mutathat.

Suppan Gergely szerint fontos hangsúlyozni, hogy a német gazdaság még "nem került recesszióba technikai értelemben, mivel a harmadik negyedévben 1,7%-kal bővült, az idei első negyedévben pedig a korlátozások enyhítésével újra növekedés várható."

"A legutóbbi felmérésekben a német vállalatok már enyhülő ellátási problémákról számoltak be, így a feldolgozóipari indexek javítani tudtak, ez pedig szintén javíthatja a kilátásokat" - ismertette várakozásait.