Záporoznak a rossz hírek a német gazdaság háza tájáról, immáron nem pusztán egy-egy kivételes rossz adatról van szó, hanem egy sötét látképpé összeálló adatsorról - derül ki a Guardian cikkeiből.

A gépipari megrendelések visszaeséséről megjelent szerdai becslést, amelyet a VDMA szakmai szervezet adott ki, illetve az ipari termelés visszaesését tükröző adatot kisvártatva követte az építőipar bővülésének vészes lefékeződéséről szóló információ. A Markit adatszolgáltató cég építőiparai beszerzési menedzserindexe (PMI) januárban 50,7 pontra zuhant a decemberi 53,3 pontról. Ez aggasztóan közel van a stagnálást jelentő 50 pontos szinthez.

A Markit elemzői szerint a gyenge adat hátterében részben a rossz időjárás húzódik meg, ami fontos befolyásoló tényezője az építőipari aktivitásnak. Ugyanakkor sokat mond, hogy a kereskedelmi célú építkezések közel hat éve a leggyorsabb ütemben estek, a lakásépítések növekedése pedig lelassult. Némi bizakodásra ad okot, hogy az új megrendelések növekedése kevésbé lassult az átlagnál, ami arra utal, hogy a hóviharok és a jeges idő az átlagosnál nagyobb szerepet játszott az építőipar gondjaiban.

Durva zuhanás

Ennél azonban sokkal rosszabb hír, hogy tovább zuhannak az ipari megrendelések, nem is kicsi tempóban. A friss decemberi adat 1,6 százalékos mínuszt mutat novemberhez és hétszázalékos esést 2017 decemberéhez képest. Az utóbbi adat a legnagyobb zuhanás 2012 óta. Ez nagy csalódás ahhoz képest, hogy a szakértők 0,3 százalékos havi növekedést vártak a 0,2 százalékos novemberi lemorzsolódást követően. A részletes adatokból kiderül, hogy a külföldi megrendelések 5,5, a hazaiak 0,6 százalékkal estek.

A szakértők szerint a német iparra nyomást gyakorol a világgazdasági növekedés lassulása, a globális kereskedelmi feszültségek, főként az kínai-amerikai vita éleződése, illetve a közelgő brexit miatti aggodalmak erősödése. Megemlítik még a Magyarországon is erősen jelen lévő autóipar gondjait, amelyek forrása a járművek károsanyag-kibocsátásának visszaszorítását célzó környezetvédelmi szabályozás egyre szigorúbbá válása.

A német gazdasági minisztérium óvatos kommentárja szerint az adatok azt mutatják, hogy az ipar gyengélkedése folytatódik, ami a legutóbbi hangulatindexek is alátámasztanak - utalnak az építőipari PMI zsugorodására. Élesebben fogalmazott Carsten Brzeski, az ING elemzője. Ő úgy látja, hogy az eladatlan készletek felhalmozódása és a megrendelésállomány csökkenése arra utal, hogy a német ipari termelés lassú, sőt kifejezetten lomha lesz a következő időszakban.

Sodródnak a lejtő felé?

A szakértők figyelmét nem kerülte el, hogy a német GDP 0,2 százalékkal zsugorodott 2018 harmadik negyedévében az április-júniusi időszakhoz képest. Ha ez folytatódott az október-decemberi három hónapban, akkor a gazdaság technikai értelemben recesszióba süllyedt, ennek definíciója ugyanis az, hogy a GDP két egymást követő negyedévben csökken.

A Deutsche Bank elemzői nem csupán találgatnak, hanem jósolnak is: szerintük 2019 első negyedévében zsugorodni fog a német gazdaság - tudósított a Bloomberg. Ezt az előrejelzést év elején megjelent kiábrándító adatokra alapozzák. A gazdaság ciklikus működését jelző mutatók alapján azt láthatjuk, hogy Németország sodródik a recesszió felé - derült ki Sebastian Becker elemző szavaiból.

Ez a figyelmeztetés csak néhány nappal követi Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke megjegyzését, amely szerint a 2019-es GDP-növekedési előrejelzéseket a néhány héttel ezelőtti prognózisokhoz képest is vissza kell fogni. A Deutsche Bank szakértői ugyan egyelőre tartják egyszázalékos éves növekedési jóslatukat, ám a berlini statisztikai hivatal február 22-én hozza nyilvánosságra végleges negyedik negyedéves adatát. Januárban megjelent első becslésük szerint a német gazdaság icipici növekedéssel elkerülte az újabb zsugorodást az elmúlt év végén.