A Románián és Magyarországon is átrepült szovjet gyártmányú, Tu-141-es, hat tonnás, katonai felderítő robotrepülőgép tíz nappal ezelőtt zuhant le Zágrábban. A becsapódás következtében 3 méter széles, 1 méter mély kráter keletkezett. Személyi sérülés nem történt, csak több autó megrongálódott. Két nappal később a horvát védelmi miniszter azt közölte, hogy a drón egyes maradványain "robbanóanyag-elemek voltak". A horvát miniszter azt is közölte, hogy a NATO-tagokkal együtt dolgoznak azon, hogy rekonstruálják a drón útját, és kiderítsék történt-e mulasztás az esettel kapcsolatban.

A Honvédelmi Minisztérium és Szijjártó Péter külügyminiszter is azt közölte az eset után, hogy a magyar légtérvédelem érzékelte a repülő tárgyat, azt folyamatosan nyomon követték. "A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett” - mondta a miniszter.

Hogy valójában mi történhetett, azt Kaiser Ferenc, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense árulta el az ATV Egyenes beszéd című, hétfő esti műsorában. "Ilyen eset még nem történt, ez egy régi, szovjet gyártmányú, pilóta nélküli felderítő eszköz, amely nagyon alacsonyan, 2000 méteren repült, viszont közel ezer kilométer per órával. Tehát a lokátorok nehezen látták, nem vagyunk háborúban, így automatikusan nem lehet lelőni, muszáj azonosítani, de ehhez kicsi méretű és alacsonyan repült" - mondta a szakértő. Információi szerint nem csak a magyar fél hibázott: mi értesítettük a repülő eszközről a NATO-t, és azt hittük, hogy a NATO szól a horvátoknak, a NATO viszont azt, hogy mi szólunk. Kommunikációs malőr volt ez mindkét fél részéről - hangzott el a műsorban.

Korábban az üggyel kapcsolatban az ellenzék kezdeményezte a parlamenti honvédelmi és rendészeti bizottság összehívását, hogy tisztázzák, hogyan repülhetett át zavartalanul 40 percig az országon a drón, tudtak-e a róla, és felszálltak-e a magyar Gripenek ellenőrizni a drónt. Az ügyben levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, a bizottság összehívása érdekében pedig Kövér László házelnöknek. Kósa Lajos bizottsági elnök eddig nem hívta össze a parlamenti bizottságot.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.