Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A New York Times hasábjain publikált elemzésében a szakember úgy vélekedik, az amerikai szövetségi kormányzat két éven belül a magyaréhoz hasonló GDP-arányos államháztartási hiányt halmozhat fel, amennyiben változatlan formában valósítja meg a nemrég elfogadott javaslatokat. Az Obama-kormány gazdaságösztönző és bankmentő tervei az elemző szerint a hazai vezetés tékozló költségvetési politikájához és központilag tervezett pazarlásához hasonlítanak.

A lapban megjelent elemzés szerint amennyiben az Egyesült Államok idei és jövő évi költségvetése kiegészül a gazdaságélénkítésre és a bankmentésre, valamint a lakáshitelpiaci adósságállomány csökkentésére szánt forrásokat, az államadósság GDP-arányos szintje a tavalyi 41 százalékról 2011-re 70 százalékra ugrana. Ez - jegyzi meg az elemző - nagyjából megfelel a 2008. év végi magyarországi számoknak. Hutchinson szerint ezzel együtt járna az amerikai államkötvények befektetési mutatóinak romlása, amely szerinte szintén a magyar állampapírpiac megítélésével azonos szintekre süllyedne.

A szakértő - szintén a kongresszus költségvetési számait véve alapul - 2012-ben az adósságállomány szintjének korrekcióját várja, amely szerinte annál is inkább bekövetkezhet, mert a bankmentő csomagokon keresztül a rendszerbe pumpált pénzek három év múlva kezdhetnek megtérülni az adófizetőknek. (A Gyurcsány-kormány jelenlegi reformjavaslatai Hutchinson okfejtése alapján épp a gazdaságba pumpált pénzekkel lesznek "kevesebbek" az Obama-kormány programjánál, miután nincs forrás hasonló program elindítására. A szerk.)

A washingtoni költségvetési hivatal a 2008-as 3,2 százalékos, valamint a 2009-re tervezett 8,3 százalékos és a 2010-es 4,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélokat követően 2012-re ismét a büdzsé 2 százalék alatti GDP-arányos deficitjével számol (Magyarországon az idén jelenleg 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt várnak). Hutchinson úgy véli, ez túlzottan optimista kalkuláció, hiszen e szcenárió 2011 és 2014 között átlag 4 százalékos növekedési ütemet és a korábbi adókedvezmények 2010 év végéig történő kifutását, valamint a kormányzati költés inflációnak megfelelő mértékű növekedését veszi alapul.

Az elemzés szerint ugyanis amennyiben a recesszió 2010-re sem enyhül, vagy akár tovább mélyül, a költségvetési hiányszámok is megdőlnek. A költségvetés egyúttal azzal is számol, hogy a kamatok a jelenlegi alacsony szinteken maradnak majd.

Hutchinson emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszerelnök 2006-ban Magyarország korábbi költségvetési politikáját böszmeségnek titulálta, majd megjegyzi: az Obama-kormány mostani javaslatait szemlélve 2012-ben a tengerentúli döntéshozók is hasonlóképp nyilatkozhatnak majd.