Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A négy visegrádi országban készült felmérés szerint a világ vezetőinek népszerűsége jól tükrözi, hogy melyik ország milyen geopolitikai irányt választott magának - olvasható a cikkben.

A négy országban (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) a magyar válaszolók közül ismerik legkevesebben azokat a nemzetközi vezetőket, akikre rákérdeztek: Macronról például a fiatalok fele még nem is hallott. A francia elnök egyelőre a legkevésbé ismert a térségben, de egyúttal ő a legmegosztóbb is. Míg a cseheknél ő lett a legnépszerűbb Trumppal, Putyinnal és Merkellel összevetve, nálunk a legnépszerűtlenebb.

Bár senki nem kapott túl magas pontszámokat, a felmérés szerint Magyarországon Putyin a legnépszerűbb vezető (33 százalékkal). Mögötte jön Trump (30 százalék), megelőzve Merkelt (27 százalék), majd Marcont (25 százalék).

Míg Szlovákiában még nálunk is jobban kedvelik Putyint, Lengyelországban messze ő a legnépszerűtlenebb. Ott, a hagyományos németellenességet feledve Merkel kapta a legmagasabb pontszámot.

A felmérésben a cseh Babis, a szlovák Fico, a lengyel Morawiecki mellett Orbán Viktor ismertségét is vizsgálták a többi országban. Orbánt sokan ismerik a térségben, a szlovákoknak csak 9, a lengyeleknek 30, a cseheknek 38 százaléka nem hallott róla. A felmérésről bővebben az Indexen olvashat.

A kép forrása: Reuters.