Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Magyarország ugyan négy helyet javított a svájci Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján a tavalyihoz képest, ám még így is csak negyedik a visegrádi országok összehasonlításában.

Az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 12 ország közül a 31. helyre került Csehország teljesített a legjobban, elsősorban a technológiai fejlesztések iránti nyitottságának és folyamatosan javuló gazdasági intézményrendszerének köszönhetően - derül ki a tanulmány szöveges összefoglalójából.

Világszintű oktatási és egészségügyi rendszere, továbbá meggyőző innovációs kapacitása a 37. helyre emelte Szlovéniát, amely ezzel öt helyet ugrott előre tavaly óta. Lengyelország jelentősen javította közszolgáltatásai hatékonyságát, aminek eredményeképpen hét helyet lépett előre, Lettország és Litvánia viszont makrogazdasági instabilitása miatt 14, illetve 9 pozíciót zuhant, az előbbi Magyarország mögé került.

A 133 országot összehasonlító lista első tíz helyezettje nem változott, sorrendjük minimális különbségek alapján kissé átrendeződött. A legnagyobb változás, hogy a tavalyi második Svájc megelőzte a rangsor készítésének 2004-es kezdete óta vezető Egyesült Államokat.

Az USA természetesen pénzügyi rendszerének összeomlása miatt vesztette el a trónt: a hitelhez jutás feltételei alapján készült sorrendben például a tavalyi 40. helyről a 106.-ra zuhant, amivel Albániához és Malihoz kerül közel, a költségvetési hiány nagysága alapján pedig a 66.-ról a 93. helyre esett vissza. Rugalmas munkaerő- és árupiaca, erős kutatási-fejlesztési potenciálja, továbbá vállalatainak készsége a folyamatos technológiai megújulásra azonban továbbra is a dobogón tartják a világ legnagyobb gazdaságát.

Svájc pénzügyi rendszerének megingása ellenére tudott felkapaszkodni az első helyre, amit elsősorban masszív, a kutatási eredményeket gyorsan vállalati innovációvá, új termékekké, szolgáltatásokká formáló k+f szektorának köszönhet. Az európai országok túlsúlyban vannak az első tízben és ezen kívül is jól teljesítettek, Kína egy helyet javítva 29., a Közel-Kelet legjobbja a 22. Katar, Latin-Amerika élországa a 30. helyen álló Chile. A listát afrikai és közép-ázsiai országok zárják.