Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország az EU és a NATO tagja, politikai rendszere nem nevezhető autokratikusnak, ám az elmúlt nyolc év után egyre inkább emlékeztet az orosz viszonyokra - nyitja cikkét a CNN egyetértve a magyar ellenzék álláspontjával. A civil társadalom és a független média gyorsan soványodik, a 2011-ben elfogadott választási törvény átszabta a szavazás szabályait. Az ellenzék szerint szimpla csalás az egész.

Orbán Viktor miniszterelnök nem titkolja, hogy csodálja az orosz politikai modellt. Büszkén minősítette rendszerét illiberális demokráciának. Ez a kifejezés az orosz szuverén demokrácia meghatározásra hajaz, és a CNN értékelése szerint mindkettő arra való, hogy elfedjék a kormányzás egyeduralmi jellegét.

Döntsön a bíróság!

Az amerikai hírportál megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz hasonlóan a magyar kormányfő is befolyásos üzletemberekkel vette körül magát. Az alaposabb vizsgálatok rámutatnak, hogy maroknyi üzletembert és családtagjait segíti szerződésekhez - idézi a CNN a Reuters korábbi elemzését. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a bíróság dolga dönteni, ha ilyen vád merülne fel.

A cikk ezután emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök oroszfalóból oroszbaráttá vált. Kovács ugyanakkor ökörségnek minősíti, hogy Moszkva befolyásolná Orbán Viktort vagy a kormányát. Szerinte semmi jele annak, hogy Budapest közelebb lenne az orosz vezetéshez, mint a nyugati kormányok.

A nép szava

A cikk ezután szemezget az elmúlt évek magyarországi politikai fejleményeiből és eljut oda, hogy az országban már-már azoknak sincs alternatívájuk az Orbán-féle vezetéssel szemben, akinek elegük van abból. Megszólaltatnak egy nőt, aki Felcsuton a játszótéren játszó gyerekeire vigyázott.

Azt mondja: a Fideszre fog szavazni, mert az egész falu fideszes és jobb csendben maradni. A kormányzati korrupcióval kapcsolatos vádakra az a válasza, hogy csalódást okoz neki a lopás, de nem az Orbán-kormány az első, amely ezzel vádolható. Mind egyformák.

Ezekkel barátkoznak?

Második cikkét közölte a brit Guardian a vasárnapi választások előtt, ezúttal egy publicisztikát, amely szintén siralmas képet fest a magyarországi demokrácia állapotáról. Owen Jones beszámol a Soros-kampányról, amelyet burkolt antiszemita hangulatkeltésnek tart. Utal az orosz, török mintájú illiberális demokráciákra, amelyben vannak politikai pártok, választások, különböző sajtóorgánumok, de a demokrácia lényege, a félelem nélküli élet lehetősége már hiányzik.

A demokrácia haldoklik Magyarországon és Lengyelországban is, ahol hasonló folyamatok játszódnak le. Jones ezért botrányosnak tarja, hogy a londoni kormány igyekszik jó viszonyt ápolni Orbán Viktor autokrata rezsimjével, hogy megszerezze a budapesti vezetés támogatását a brexitmegállapodáshoz. (Az EU és az Egyesült Királyság válási szerződését minden uniós tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia.)

A publicista ezért úgy gondolja, hogy akik hisznek a szolidaritásban, azoknak a demokráciáért folyó háború Magyarországon egyet jelent a demokráciáért folyó küzdelemmel a világ minden pontján.

A fotó forrása: Shutterstock