A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete kedden azt közölte, hogy az idei évre vonatkozó GDP-csökkenési előrejelzését 5,2 százalékra változtatta az eddigi 6,7 százalékról. Ezt azzal indokolta, hogy a második negyedévi GDP a vártnál kevésbé csökkent, és hogy a jelenlegi gazdasági folyamatok kedvezőbbek a vártnál.

Ami a jövő évet illeti, az ifo már nem olyan derűlátó, mint korábban. GDP-növekedési várakozását ugyanis 6,4 százalékról 5,1 százalékra szállította le. Az intézet 2022-re 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Az ifo előrejelzése szerint Németországban a munkanélküliek száma idén 2,7 millióra nő a tavalyi 2,3 millióról. Jövőre a számuk 2,6 millióra csökken, majd 2,5 millióra mérséklődik 2022-ben.

Ez azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta a tavalyi 5 százalékról idén 5,9 százalékra ugrik, majd jövőre 5,7 százalékra, 2022-ben pedig 5,5 százalékra süllyed.

A kormány szeptember elején 6,3 százalékról 5,8 százalékra fogta vissza a német GDP idei csökkenésével kapcsolatos várakozását, jövőre pedig a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos - növekedést vár.

A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest. A mélyponton viszont már májusban túljutott, és a makromutatók a helyzet javulását jelzik.

Magyarországon egyre pesszimistább a hangulat

Hétfői kommunikációja szerint a magyar növekedés kapcsán már a kormány is pesszimista. A Varga Mihály vezette gazdasági tárca friss prognózisa szerint idén 5-6 százalékkal zsugorodik a magyar GDP, ehhez 7-9 százalékos költségvetési hiány társulhat, az államadósság pedig az év eleji 66 százalékról a GDP 76-78 százalékára emelkedhet.

A 2021-ra három forgatókönyvvel számolnak, attól függően, hogy mikor lesz elérhető a koronavírus elleni vakcina.

  • Az optimista verzió szerint ha az oltóanyag 2021 második negyedévében már rendelkezésre áll, akkor 4-5 százalékkal növekedhet a magyar GDP.
  • A pesszimista alapján ha az oltóanyag 2021 közepén lesz meg, s a védőoltások nem kezdődnek meg, akkor előfordulhat, hogy a nullánál alig lesz nagyobb növekedés.
  • Egy harmadik lehetőség, hogy lesz vakcina, de az elhúzódó kilábalás miatt csak 3-4 százalék körül alakulhat a magyar GDP-növekedés.

Negyedéves bázison az idei nyáron Magyarországon 14,5 százalékos volt a negyedéves GDP-csökkenés, ami az egyik legrosszabb adat az Európai Unióban.