Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két külön csoportban tevékenykedtek Olaszország területén azok többségükben szír állampolgárságú emberek, akiket terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak a helyi hatóságok, és akiket csütörtökön vettek őrizetbe.Tíz szíriait az észak-olaszországi Brescia városában a helyi pénzügyőrség szervezett bűnözés elleni egysége állította elő pénzmosás gyanújával. További két szíriait és két marokkóit a szardíniai Sassariban vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmus elleni egysége. Másik 16 személy ellen indult vizsgálat, többek közt az egyik szíriai olasz feleségével szemben, aki pénzszállító futárként dolgozott - írja a 24.hu.

A hatóságok gyanúja szerint a két dzsihadista sejt kezdetben egymás tudtán kívül finanszírozta a terrorista szervezetet. Az olasz terrorellenes erők sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy ezek az illegális bevándorlásból szerezték bevételüket, majd ezt európai országokból Törökországon és Libanonon keresztül a szíriai terrorista szervezetnek továbbította. A pénzt a többi között olasz, svéd, német, dán, holland, osztrák és magyarországi átutalási-szolgáltatási irodákon keresztül, vagy az úgynevezett havala-rendszerrel utalták a Közel-Keletre. Utóbbi rendszer lényege, hogy bizalmi, földalatti utalással juttattják célba a pénzeket, például gyémántban. Csak Olaszországból 2 millió eurót utaltak át fegyvervásárlásra.

Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a szervezet másik jelentős csoportját a szintén szíriai Sdid fivérpár és Bazzka Szalmo, más nevén Abu Mahmúd vezette, akik a 2015-ös balkáni-migráció idején jelentős bevételt szereztek a Magyarországra érkezők más EU-tagállamokba továbbszállításával. Az őrizetbe vettek interneten videó-felvételekkel éltették az an-Nusztrát.

A fotó forrása: Tiziana Fabi/AFP.