Az ukránok szerint Lengyelország, Litvánia, az Egyesült Királyság és az USA a legbarátibb országok számukra, áll az ukrán Rating-csoport legfrissebb reprezentatív felmérésében, amelyről a Szabad Európa számolt be

A nyugati országok közül a legkevésbé Magyarországot tartják barátinak, csak a megkérdezettek kevesebb, mint fele, 45 százalék gondolta, hogy bármilyen szinten baráti lehet az ország.

A válaszadók 12 százaléka szerint eddig Magyarország inkább ellenséges ország az ukránok számára. Magyarországnál csak Kínát, Belaruszt és Oroszországot ítélték ellenségesebbnek. Magyarország nagyon kilóg az uniós országok sorából is, utóbbiakat egyértelműen barátinak tartják az ukránok.

Az ukránok mostanra úgy vélik, hogy biztosnak tartja, hogy vissza fogják tudni verni az orosz hadsereg támadását - ez még pár hete sem így volt. A válaszadók nagyjából fele úgy gondolja, hogy néhány hét alatt fogják kivívni a győzelmet, negyedük úgy, hogy ez néhány hónap alatt valósul majd meg.

Kilencven százalékuk úgy gondolja, hogy most már nem lehet elfogadni semmi olyan tűzszüneti megállapodást, amely értelmében az orosz csapatok Ukrajna területén maradnának. Ugyancsak hatalmas többség - 82 százalék - nem tartja elképzelhtőnek, hogy kettészakad az ország.

Kép: szabadeuropa.hu

Kijev NATO-tagságáról már jóval megosztottabbak az ukránok, sem a tagság, sem a kívül maradás hívei nincsenek többségben, de a a csatlakozás mellett valamelyest többen állnak - azonban a kívül maradók is szoros együttműködést pártolnak a szövetséggel.

Kép: szabadeuropa.hu

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.