Az egyik legfontosabb európai út terve, amely egész Lengyelországon áthalad, fontos szövetségeseket szerzett, ami segíthet abban, hogy a beruházás lendületet kapjon - írja a gazeta.pl. Andrzej Adamczyk, infrastruktúráért felelős lengyel miniszter számolt be a Via Carpatia építésének állásáról.

Ez a vonal Lengyelországon keresztül teremt összeköttetést Litvániától Görögországig. Néhány héten belül öt további ország csatlakozhat a a projekthez: Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szerbia. Magyarország részvételéről egyelőre nincs új hír, ahogy az a korábbi térképeken látszik a Via Carpatia az ország keleti részét érintve, Miskolc és Debrecen érintésével haladna dél felé.

A döntést a beruházásba való belépésről, amelynek ötletét 2006-ban Lengyelországban dolgozták ki, elősegítheti, ha azt uniós pénzügyi támogatás is kíséri. A Via Carpatiát ugyanis rövidesen bekerülhet az EU TEN-T programjába. Ez a transzeurópai szállítási hálózat (közúti, vasúti, vízi és légi útvonalak) építését akarja összekapcsolni.

A lengyel szakasz körülbelül 700 kilométer hosszú lesz. Az egész országon áthalad Bialystoktól Lublinon át Rzeszówig. A projekt befejezését 2025-re tervezik. A szakminisztérium biztosított mindenkit arról, hogy a lengyel területen építendő Via Carpatia-részhez minden eszköz a rendelkezésre áll. Összesen 30 milliárd zlotys (2250 milliárd forint, a paksi bővítéshez nyújtott orosz hitel több mint kétharmada) költségről beszélünk.

A kép forrása: Pixabay.