Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meghozta az eredményét Lengyelországnak a méhészetet támogató nemzeti program: az elmúlt évtizedben 54 százalékkal, kétmillióra emelkedett a méhkolóniák száma - adta hírül a Notes from Poland.

Beporzókként a lengyel méhek értékét ötmilliárd zlotyra (közel 431 milliárd forint, nagyjából a budapesti 4-es metró építési költsége) becsülik - mondta a PAP lengyel hírügynökségen Marcin Wronski, a program vezetője.

A méhek erősítik az élelmiszer-ellátás biztonságát és hozzájárulnak a természet sokféleségének megőrzéséhez. A lengyelek nem akarják, hogy náluk is érvényesüljön a méhek fogyatkozásának világtendenciája, ezért indították el a méhészetet támogató programot 151 millió zlotys (13 milliárd forint) forrással, amelynek egyik felét EU-s támogatásból, másik felét a nemzeti költségvetésből fedezik.

Az ország 2004-es uniós csatlakozása és 2021 között 5300 projektet indítottak a méhtartással kapcsolatban 349 milliárd zloty elköltésével. Összesen 40 ezer méhészt támogatnak minden évben, főként családi farmokat. Így 2017 és 2021 között évente 13-22 ezer tonna mézet sikerült előállítaniuk.

Hasonló, méhészeti program uniós támogatással Magyarországon is van.