Mahsza Amini halála óta egyre nagyobb az elégedetlenségi hullám Iránban. A szeptember 13-án elhunyt nő egy rendőri intézkedésben halt meg, miután igazoltatták, hogy nem viseli a fátylát, amelyet az iszlám előír a felnőtt nők számára. Azóta heves tüntetések indultak több nagyvárosban a perzsa országban.

Mindez találkozott az országot sújtó gazdasági válság miatti általános elégedetlenséggel is. Ennek folyományaként hétfőn országszerte több helyen sztrájkok indultak. Az iráni abadáni finomító néhány dolgozója csatlakozott a Perzsa-öböl partjainál fekvő Aszaloujehben hétfő reggel kezdődött petrolkémiai munkások sztrájkjához.

A közösségi média beszámolói szerint az állami tulajdonban lévő abadáni finomító munkásai és alkalmazottai órákkal azután vonultak ki, hogy a Buser tartománybeli Aszaloujeh komplexumban tartott sztrájkról szóló hírek megjelentek. A kormány az elmúlt napokban megzavarta a mobilinternet-hozzáférést Kuzesztánban, de egy videófelvétel is felbukkant, amelyen a hétfői munkabeszüntetés látható. Más jelentések szerint a munkások ezárták az Aszaloujeh komplexumhoz vezető utat, és sztrájkba léptek, más videókon pedig az látható, hogy a munkások kövekkel és törmelékkel zárják el az utat egy autópályán, ahol a munkások kátrányos hordókat gyújtottak fel – számolt be az Iran International hírcsatorna.

A tisztviselők szabotázzsal vádolják a tüntetőket, akik közül sokan más tartományokból érkeztek és különböző etnikai csoportokhoz tartoznak. Egyes közösségi médiajelentések szerint más aszaloujehi vállalatok, köztük a Damavand és a Kangan Petro Refining Company dolgozói is csatlakoztak a sztrájkhoz.

A Council for Organizing Oil Contract-Workers' Protests (Olajipari Szerződéses Dolgozók Tiltakozásának Szervezési Tanácsa) hétfőn a közösségi médiában terjesztett közleménye szerint a Bushehr Petrochemical Company és a Hengam Petrochemical Company szerződéses dolgozói, amelyek mindketten a buseri Asalouyeh Complexben működnek, a többi tiltakozóval szolidaritást vállalva megkezdték tiltakozásukat.

Egyre kiterjedtebb az iráni sztrájkhullám

A közlemény felszólította az összes olaj-, gáz- és petrolkémiai dolgozót minden foglalkoztatási státuszban (ideiglenes, szerződéses, állandó), valamint az olajfúrótornyokon dolgozókat, hogy kezdjenek tiltakozni és készüljenek fel az országos sztrájkokra. "Ez csak az utunk kezdete, és minden nap szolidaritásból és az egész országból érkező emberekkel együtt folytatjuk a tiltakozásunkat".

A jelentések szerint egy iráni magáncég által foglalkoztatott bitumenszállító tartálykocsik sofőrjei is sztrájkba léptek, és már negyedik egymást követő napon megtagadták a rakományok átvételét az abadáni finomítót kiszolgáló magántulajdonú Pasargad Oil Company-tól.

A fővárosban, Teheránban egyetemi hallgatók gyűltek össze, hogy folytassák a kormányellenes tüntetéseket. A beérkezett képek nagy tüntetéseket mutatnak a Politechnikai és az Amir Kabir egyetemeken.