Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A városvezetés bebújt "a helyi közösség aggodalmai” kifogás mögé, és arra hivatkozott, hogy számos napelemes telepítés megváltoztathatja Augusta történelmi látképét. A városi tanácsosok ezzel a kifogással 180 napra betiltották a pv-rendszerek telepítését a város egész területén.

Az egyik tisztviselő azt mondta a helyi sajtónak, „nem akarják, hogy Augusta Maine állam napenergia-fővárosává váljék”. A rendelet, amit eredetileg nem is a napelemes háztetők ellen hoztak - például megtiltja a 15 ezer négyzetméteresnél nagyobb napelemes rendszerek fejlesztését, amely nyilván nem háztető méretű rendszerre vonatkozik -, azt ígéri, hogy a határidő lejártáig szigorúbb szabályozást hoznak.

A helyieket is meglepő döntés hátterében a köznyelvben Board of Trade projektként emlegetett, közelmúltban befejezett beruházásra válaszul születhetett. Állítólag a környék lakói panaszkodtak a 6,3 MW méretű napelemrét látványára; igaz, a helyi sajtó azt írta, hogy épp a környéken lakóknak nincs problémájuk a kereskedelmi üzem méretet elérő rendszerrel. A már termelő erőműre azonban az új városi szabályozás nem vonatkozik. Akikre vonatkozik: azok a kivitelezők és fejlesztők, akik ez év végéig még befejezték volna projekteket. Az egyik projektcég emiatt a moratórium 90 napra csökkentését kérte, de a városvezetés hajthatatlan volt.

A helyzet kialakulásához hozzájárult, hogy Maine az utóbbi években mind a regionális, mind az országos napelemes telepítési mutatókat illetően lemaradt, és e sor végén kullogást szerették volna a beruházók megváltoztatni 2020-tól kezdődően. A nonprofit napelem-ipari szövetség (Solar Energy Industries Association, SEIA ) adatai szerint az amerikai szövetségi államban úgy volt mintegy 250 MW beépített napelemes kapacitás, hogy annak zömét, jellemzően közüzemi (vagyis nagy méretű, nagy kiterjedésű napelemrétek formájában) tavaly kapcsolták a hálózatra.

A féléves tiltás az országos és állami átlagtól való lemaradáson, valamint azon biztosan nem segít, hogy Augusta a napelemes beruházók kedvében járhasson. Ugyanakkor az is érthető, ha egy városvezetés üdvözítőbbnek tartana a közössége számára egy, a meglévő szabályozástól eltérő, jobb, szebb megoldást - és ennek kidolgozásához időt kér. A következő fél évben kiderül, hogy az esztétikusabb, kevésbé feltűnő, illetve a városképbe jobban illeszthető naperőműves keretek kidolgozása hogyan lehetséges.