Közel száz százalékos a német gáztározók töltöttségi szintje a GIE európai gáztároló szövetség pénteki jelentése alapján - írja az MTI.

A töltöttség csütörtök reggeli állásáról pénteken tett jelentésében a GIE (Gas Infrastructure Europe) 99,98 százalékos szintről számolt be. A töltöttség a héten hétfőn reggel először érte el a száz százalékot, sőt, egy kissé meg is haladta azt (ami pár százalékos tűréshatáron belül technikailag lehetséges).

Mint írják, a töltöttség két nap enyhe csökkenés után ismét emelkedésnek indult. A legnagyobb német gáztározó az alsó-szászországi Rehdenben csütörtök reggel 94,7 százalékos töltöttségen állt - emelkedő tendenciával.

Az enyhe időjárásnak köszönhetően az ősszel jelentősen visszaesett a gázfogyasztás Németországban, ami kedvezett a tározók feltöltésének. Összességében az októberi gázfogyasztás mintegy 33 százalékkal maradt el a 2018-2021-es évek átlagfogyasztásától a szövetségi hálózati ügynökség (Bundesnetzagentur) szerint.

A csütörtök reggeli állás szerint 245,4 terawattóra földgázt tároltak a német gáztárolókban. Összehasonlításképpen 2022 januárjában és februárjában összesen valamivel kevesebb mint 227 terawattóra földgázt használtak fel Németországban a szövetségi hálózati ügynökség adatai szerint.