Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magánhitelezők képviselőjével, a Nemzetközi Pénzügyi Intézettel (IIF) folytatott alkudozás az elmúlt hetekben többször megakadt, legutóbb azon, hogy az IIF 4 százalékos kamatot kötött ki azokra a harmincéves kötvényekre, amelyekre átváltanák a mostani görög adósság egy részét 50 százalékos leírással. A görög kormány legföljebb 3,5 százalékos kamatot hajlandó adni.

A megbeszéléseknek az adott lendületet, hogy a görög álláspontot az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács is megtámogatta a múlt héten. A tét nagy: ha a vita miatt nem lenne elegendő a magánrészvétel, akkor közületi részvételre is szükség lehet, vagyis az Európai Központi Bank is kénytelen lesz veszteséget leírni a nála lévő görög kötvényekből.

A megállapodás keretében a görög államadósságból a magánhitelek 50 százalékát elengedik, a másik felét új, harmincéves lejáratú kötvényekre váltják az érintett hitelezők, bankok és biztosítók szerte a világon. Ily módon Görögország kormányzati adóssága mintegy 100 milliárd euróval csökkenhet a mostani, körülbelül 350 milliárdhoz képest.

Az egyezség fontos része lenne a második, tavaly októberben EU-szinten már elhatározott, 130 milliárd eurós görög mentőprogramnak. Görögország 2010. májusban már kapott egy 110 milliárd eurós mentőövet az euróövezeti országoktól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).