A frászt hozta a Lengyelország keleti részén élvő Chełm városának egyik lakójára egy kis majom, aki hívatlanul megjelent az erkélyén - derült ki a Notes from Poland cikkéből. Jobb ötlet híján a közterület-fenntartókat értesítette, akik először nem hittek neki. Nem sokkal korábban ugyanis egy másik bejelentő egy fa koronáján fennakadt croissant-t nézett kis majomnak.

Végül meglepve állapították meg, hogy valóban egy fehér pamacsos selyemmajom tette tiszteletét a bejelentő erkélyén. Mint kiderült, egy a lakóépületben élő illető tulajdona volt, aki visszakapta az elcsatangolt állatot.

Nem kéne házi kedvenként tartani

A selyemmajmok kicsi, 18-19 centiméter hosszú állatok viszonylag hosszú farokkal és bolyhos fülekkel. Eredeti élőhelyük Brazília, ám egyre gyakrabban tartják őket házi kedvencként, ami a szakértők szerint nagyon rossz ötlet. A fehér fülű selyemmajmok egyre népszerűbbek az állatokhoz nem értő, de vastag bukszájú emberek körében - mondja Bartłomiej Gorzkowski, egy egzotikus állatokkal foglalkozó állatvédő szervezet vezetője.

A tulajdonosok egy-egy majmot tartanak, miközben ez az állatfajta nagy csoportokban, ezen belül kisebb családi közösségekben él. Életterük eléri a 40 hektárt, amit természetesen egy lakásban tartott, elszigetelt állatnak nem tud megadni a gazdája. Ez gyakorlatilag kimeríti az állat lelki zaklatásának esetét.

A lengyel állatvédő szervezet évente tucatnyi kérést kap olyanoktól, akik új otthont keresnek majmuknak, bizonyára azért, mert egyedi élelmiszer-ellátást igényelnek és képtelenség szobatisztaságra szoktatni őket. Házi kedvencként tartásuk divatja ennek ellenére nem enyhül, amit részben áruk csökkenése okozhat. Ez nem azt jelenti hogy olcsók: egy kölyök selyem majomért 3000-4500 dollárt (1,2-1,8 millió forint) is elkérhetnek.