Ez a besorolás a WHO által kiadható legmagasabb szintű riasztás, amely az esetek számának világszerte tapasztalható megugrását követi – írja a BBC.

A WHO vírussal foglalkozó sürgősségi bizottsága második ülésének végén került sor a bejelentésre.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint 75 országból már több mint 16 000 esetet jelentettek.

Hozzátette, hogy eddig öt haláleset történt a járvány következtében.

Jelenleg csak két másik hasonló egészségügyi vészhelyzet van - a koronavírus világjárvány és a gyermekbénulás felszámolására tett folyamatos erőfeszítések.

Tedros elmondta, hogy a sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni arról, hogy a majomhimlőjárványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni.

Azonban elmondta, hogy a járvány gyorsan terjedt a világban, és úgy döntöttek, hogy valóban nemzetközi aggodalomra ad okot.

Tedros szerint túl keveset tudunk az új terjedési módokról.

"A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata világszerte és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol a kockázatot magasnak ítéljük" - tette hozzá.

Egyértelműen fennáll a további nemzetközi terjedés kockázata is, bár ennek kockázata egyelőre alacsony - mondta.

Tedros szerint a nyilatkozat segíteni fog felgyorsítani a vakcinák kifejlesztését és a vírus terjedését korlátozó intézkedések végrehajtását.

A WHO ajánlásokat is kiad, amelyek reményei szerint arra ösztönzik majd az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus terjedésének megállítására és a leginkább veszélyeztetettek védelmére.

„Ez egy olyan járvány, amely a megfelelő stratégiákkal a megfelelő csoportokban megállítható" - mondta Tedros.

A majomhimlőt először az 1950-es években fedezték fel Közép-Afrikában.