Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken azt közölte, hogy tavaly februárhoz viszonyítva 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a januári 1 százalékos éves szintű növekedést követően. Az előző hónappal összevetve 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban. Januárban a havi szintű emelkedés 0,8 százalék volt.

Februárban éves összevetésben az árucikkek 1 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára pedig 1,4 százalékkal nőtt. A háztartási energia és az üzemanyagok ára emelkedésre váltott, a decemberi 6 százalékos és a januári 2,3 százalékos csökkenés után februárban már 0,3 százalékos növekedést mértek. Az élelmiszerárak 1,4 százalékkal emelkedtek februárban a januári 2,2 százalékos növekedés után.

Az energiaárak nélküli fogyasztói áremelkedés 1,4 százalék volt februárban éves összevetésben. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,6 százalék volt tavaly februárhoz képest, miután januárban is 1,6 százalékot tett ki az éves összevetésű ütem.

Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a mutató a januári nagyobb, 1,4 százalékos emelkedés után.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának az inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára. Az ECB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.