76 éves korában elhunyt Ibrahim Boubacar Keita, Mali megbuktatott elnöke - erősítette meg a hírt a BBC-nek a család.

Két évvel ezelőtt Keita kisebb agyvérzést kapott, de vasárnap bekövetkezett halálának oka egyelőre nem tisztázott. A család annyit viszont elárult, hogy a politikus bamakói otthonában, közép-európai idő szerint 9 órakor halt meg. 

A BBC szerint Keita visszavonulása óta visszafogott, nyugodt életét élt, és gyakran látogatta Elefántcsontparton élő fiait.

Keita 7 éven keresztül, 2020-ig vezette Malit. Kormányzása alatt sokat veszített népszerűségéből ugyanis drámaian felerősödtek a dzsihadista zavargások az országban - a politikust végül puccsal váltották le.

Maliban 2012 óta tevékenykednek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló dzsihadista csoportok, állandósultak az "önvédelmi milíciák" által elkövetett erőszakcselekmények és a kormányerőket is folyamatosan visszaélésekkel vádolták.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, Maliban különösen ingatag volt korábban a belpolitikai helyzet. Az ellenzék megvádolta Keita elnököt, hogy szavazatvásárlással és az ellenzék megfélemlítésével szerzett többségi támogatást a voksoláson.