Amber Rudd, a BBC televízió vasárnapi politikai műsorában elmondta: jelenleg tizenegy ember van őrizetben, de a nyomozás továbbra is teljes erővel folyik. Arra a kérdésre, hogy a merénylőt segítő csoport egyes tagjai még szabadlábon lehetnek-e, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy "potenciálisan igen". Előzőleg a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Mark Rowley elmondta, hogy a merénylő mögötti terrorhálózat jelentős része már rendőrkézen van, de további őrizetbe vételek várhatók - tudósított az MTI.

Szombaton csökkentették a nagy-britanniai terrorkészültségi szintet a manchesteri robbantásos merénylet után elrendelt legmagasabb, kritikus szintről. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb merénylettől.

A kritikus riasztási szint lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. Jelenleg hozzávetőleg ezer katona segíti a rendőri járőrözést.

Theresa May brit miniszterelnök a készültségi fokozat enyhítését bejelentő szombati üzenetében elmondta: a kulturális és sportrendezvényekben gazdag háromnapos nagy-britanniai hétvége eseményeinek biztosításában a terrorkészültség mérséklése ellenére még részt vesznek a hadsereg egységei. Tájékoztatása szerint a katonai alakulatokat hétfő éjféltől, fokozatosan kezdik visszavonni a járőrszolgálatból.

Nagy-Britanniában a májusi utolsó hétvégét követő hétfő is hagyományosan munkaszüneti nap. Amber Rudd belügyminiszter a vasárnapi BBC-interjúban részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Erről inkább hallgatnak

Rudd nem volt hajlandó érdemben válaszolni arra a felvetésre, hogy a hétfői manchesteri merénylet elkövetőjét, a 22 éves Salman Abedit sajtóértesülések szerint ismerték a terrorellenes hatóságok, és az elmúlt években saját családja, illetve az általa látogatott mecset vallási elöljárója is figyelmeztette a szolgálatokat Abedi radikális megnyilvánulásaira.

A belügyminiszter elmondta ugyanakkor, hogy a brit elhárító szolgálat (MI5) jelenleg ötszáz aktív terrorellenes műveletet folytat, háromezer név szerepel a kiemelt megfigyelést igénylőkről összeállított listáján, és további 20 ezer "a lista alsóbb tartományaiban, esetleg csak egy kérdőjellel a név mellett".

A hétfő éjjeli öngyilkos merényletet a líbiai származású, de manchesteri születésű és brit állampolgárságú Abedi a Manchester Arena rendezvényközpontban követte el, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén.

A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. A rendőrségi vasárnap ismertetett adatai szerint a halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb közülük egy nyolcéves kislány. Ez a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.