Az előzetes hírek szerint szeptember 12-én, szerdán szavaznak az Európai Parlamentben arról, hogy az unió történetében először, alkalmazzák-e a hetes cikkelyt, amely egy tagállam jogállamiságának veszélybe kerülése esetén felfüggesztheti az adott ország szavazati jogát az EU-s döntéshozásban. Két ország esetében mérlegelik az eljárást: Lengyelország és Magyarország ellen.

A döntést megalapozó Sargentini-jelentés már elkészült - bár mind a kormány, mind az ellenzék oldaláról érték kritikát a magyar helyzet leírását -, ez pedig az eljárás elindítását szorgalmazza. Ehhez viszont az Európai Parlamentben a szavazatok többségére van szükség. Eddig viszont a Fideszt és a KDNP-t, vagyis a magyar kormánypártokat mindig megvédte pártcsaládjuk, az Európai Néppárt (EPP) frakciója.

Azonban a német Elmar Brok, aki CDU párt szintén EPP-s képviselője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, most nem biztos, hogy esernyőt tartanak Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya fölé. "Még egy EPP-tag számára sincs engedmény" - mondta Brok a német lapnak.

Kérdés, hogy hány képviselő szavaz át az EPP-ből a büntetésére amiatt, hogy a Sargentini-jelentés szerint sérült Magyarországon a sajtó- és véleményszabadság, vagy hogy a civilszervezetek és az igazságszolgáltatás korlátozása megtörtént. Az ügyben mindenki szoros szavazásra számít.

Képünk forrása: AFP Photo/Riccardo Pareggiani.