Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2022. március 5. és 11. között 2,1 százalékkal nőtt az infláció, mely az elmúlt húsz év második legmagasabb heti inflációs értéke Oroszországban. Az élelmiszerárak 10 százalékkal emelkedtek február 26. és március 4. között, a rubel pedig három hét alatt elveszítette az értékének körülbelül a 20 százalékát.

A kereskedők – köztük a fogyasztási cikkeket gyártó Procter & Gamble – átlagosan 40 százalékkal emelték a termékeik árát. Eközben a gyógyszerek ára is emelkedik Oroszországban, a Szaratov-régióban például 2,3-6,7 százalékkal drágábban lehet orvossághoz jutni. Ezekre a termékekre egyébként nem vonatkoznak a nemzetközi szankciók, viszont a szállítócégek nem látják el Oroszországot áruval a büntetőintézkedések miatt.

Andrej Baratov, az egészségügyi szolgáltatások felügyeletéért felelős orosz szervezet regionális vezetője szerint nem várható nagy áremelkedés a gyógyszerek esetében, viszont a lakosság egyre nehezebben jut hozzá az alapvető gyógyszerekhez, és kérdéses, hogy a külföldi készítményeket tudják-e orosz termékekkel helyettesíteni. Az orosz lakosság áruhiányt is tapasztal, több városban nehezen lehet alapvető élelmiszereket vásárolni, miközben a cukor ára például 11 nap alatt 15 százalékkal emelkedett.

Az orosz statisztikai hivatal szerint az importált áruk legalább 10 százalékkal drágultak az elmúlt két hétben, és már nem lehet alkatrészeket kapni külföldről olyan termékekhez sem, mint a tévé, az okostelefon vagy az autó. Tovább nehezíti az oroszok helyzetét, hogy nagyon sok külföldi nagyvállalat távozott az országból, a Kommerszant orosz napilap becslése szerint 2022 végéig 7 százalékkal fog nőni a munkanélküliség. (Csak a McDonald’s például 850 oroszországi éttermében több mint 60 000 oroszt foglalkoztatott.)

Ha a lakosságot meglepetésként is érte a szankciók hatása, Vlagyimir Putyint látszólag egyáltalán nem. Az orosz elnök szerdán elmondta, hogy „nehéz” változások előtt áll az orosz gazdaság, és „átmenetileg emelkedni fog az infláció és a munkanélküliség”. A negatív folyamatokat úgy próbálják majd ellensúlyozni, hogy emelik a minimálbért, a nyugdíjakat és a szociális juttatásokat is. Putyin szerint ugyan a szankciók rövid távon meg fogják terhelni az orosz gazdaságot, viszont hosszú távon pozitív hozadékuk lesz: a Nyugattól való függetlenedés.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.