Erről, valamint a kérelem benyújtásának az EMA általi megerősítéséről kedden Moszkvában tett bejelentést az RFPI.

"Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül" - áll az orosz szuverén alap közleményében.

Gyorsan áttekintik

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva reményét fejezte ki azügyben, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és "politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban". Megismételte ugyanakkor, hogy

a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Ez májusban-júniusban válhat esedékessé.

Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be.

Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd. Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenütt 100 önkéntes bevonásával.

Nagy a kerslet

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Megjegyezte, hogy Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és úgy vélekedett, hogy a bizalmatlanság "abszolút kisebbségi álláspont", amely komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel - ez a legalacsonyabb szám október 17. óta - 3 998 216-ra emelkedett. A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 9,7 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 426 732-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 530-cal 77 598-ra nőtt, a felépülteké pedig 21 795-tel 3 493 886-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 638 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.