Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orenburgi körzetben megnyílt Oroszország legnagyobb naperőműve. A 25 MW-os, hazai elemekből Orszkban épített erőmű 100 hektár területet foglal el, s mintegy 3 milliárd rubelbe (42,1 millió dollár) került az építése.

(Összehasonlításképpen: idén októberben elkészült Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőműve; a Mátrai Erőmű Zrt. beruházásában a Mátra lábánál mintegy 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült létesítmény 16 megawatt teljesítményű.).

Később tervezik 40 MW-ra növelni a teljesítményét. A súlyos energiahiányban szenvedő térségben tíz ilyen erőmű építését tervezik, összesen 95 MW-nyi teljesítménnyel, 10 milliárd rubeles (140,4 millió dollár) befektetéssel.

A hatalmas területű ország számos körzetében az egyetlen remény az energiaellátásra a naperőmű, ez a felismerés egyre gyorsabb fejlesztésre készteti a kormányt. Míg 2012-ben a teljes orosz naperőmű-kapacitás 2 megawatt volt, 2020-ra már 1500 megawattra számítanak.

Azonban még ekkor is csak az orosz energiaszektor beruházásainak alig több mint 10 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrásokra fordítottak, és Oroszország részesedése a világ megújuló energiatermelésében csupán 0,5 százalék lesz. A kis, házi zölderőművek létesítésének komoly akadálya a bürokrácia, a magas hitelköltségek és a bevett energiaforrások, mint a gáz rendkívül alacsony lakossági ára.