Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja Salvinit. Matteo Salvini 2018-2019-ben volt belügyminiszter az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga kormánykoalíciója idején. Miniszterként keményen fellépett az olasz partokhoz érkező, migránsokat szállító hajókkal szemben, több alkalommal megakadályozta a hajók kikötését, és követelte az Európai Uniótól, hogy enyhítsen az illegális bevándorlás kezelésével járó Olaszországra nehezedő terheken.

A perben érintett Open Arms spanyol civil szervezet hajója csaknem három hétig vesztegelt a szicíliai partoknál, a fedélzetén 147 emberrel, akiket Líbia közelében vettek fel. Több bevándorló a vízbe vetette magát kétségbeesésében, miközben a kapitány kérvényezte, hogy a hajó befuthasson egy biztonságos közeli kikötőbe. A várakozás ideje alatt több embert humanitárius vagy egészségügyi okokból partra vittek, és végül Lampedusán engedték partra szállni a még a hajón maradt 83 migránst.

Oscar Camps, az Open Arms vezetője elmondta: igazságszolgáltatást várnak azért a felesleges szenvedésért, amelyet a hajón lévő embereknek át kellett élni abban a 20 napban.

A tárgyaláson tanúként fogják meghallgatni Richard Gere amerikai színészt is, aki a hajó veszteglése idején felhívást intézett a kikötésük engedélyezésére. Beidézik továbbá Giuseppe Conte volt kormányfőt, Luciana Lamorgese belügyminisztert, Luigi Di Maio külügyminisztert és Joseph Muscat volt máltai miniszterelnököt is - határozott a bíróság szombaton.

Az első tárgyalási napon nagyrészt eljárásügyi részleteket tisztáztak, és a pert december 17-én folytatják. A bíróság akár 15 éves börtönbüntetést is kiszabhat Salvinire, ha bűnösnek találják.

Nem ez az egyetlen eljárás, ami zajlott az Orbán Viktor miniszterelnökkel szövetséges politikus ellen: 2019. július 10-én indult hivatalos ügyészi vizsgálat indult amiatt, hogy az általa vezetett Liga párt illegális finanszírozásban részesült-e Oroszországtól. A Buzzfeed amerikai hírportál beszámolója szerint Gianluca Savoini erről megbeszéléseket folytatott orosz tisztségviselőkkel. Állítólag a portál birtokában van egy felvétel egy 2019. október 18-i moszkvai találkozóról Savoini és öt másik - két olasz és három orosz -, meg nem nevezett személy között. Matteo Salvini az említett időpontban szintén Moszkvában tartózkodott.