A bolgár kormány elkötelezett az euró bevezetése mellett, és a miniszterelnök szerint egy éven belül tagjai lehetnek az ERM II. árfolyam-mechanizmus rendszernek, melyben két évet kell eltölteniük, mielőtt az euró bevezetése megtörténhet.

Kétség nem fér hozzá, hogy Bulgária lesz az eurózóna következő tagja - mondta Moscovici a Reuters híre szerint, amelyet a 444.hu idézett.

A leva árfolyamát már korábban az euróhoz kötötték, és jelen állás szerint gazdaságuk megfelel a formális követelményeknek is: átgondolt fiskális politikát folytatnak és az inflációt is kordában tartják a biztos szerint. Ugyanakkor éri kritika az országot a korrupció mértéke miatt.

A leva árfolyama a német márkához, ma pedig az euróhoz van kötve már 1997 óta, akkor - az éppen hiperinflációba süllyedő, a gazdasági csőd állapotába került országban - kitalálták a kötött árfolyamot, és az azt garantáló pénzügyi mechanizmust (valutatanács). Az átváltás 1 euró = 1,9558 leva. Ez egy fix összeg, nem változik, emiatt a bolgár újságok nem is közlik az aznapi euróárfolyamot, hiszen az elég unalmas lenne.

Kép forrása: Shutterstock.