Ázsiában éppen most ereszt gyökeret a következő pénzügyi válság: a gazdasági növekedés ugyan még mindig erős, de a magánszektorba áramló hitelek állománya aggasztó magasságokba emelkedik - idézte a CNBC az amerikai Capital Economics független makrogazdasági elemző és tanácsadó intézet friss tanulmányát. A privát cégek hiteleinek aránya a GDP-hez viszonyítva gyorsan bővült az elmúlt években, és mostanra minden idők legmagasabb szintjére emelkedett - áll a jelentésben. A legnagyobb aggodalomra a hongkongi, a kínai és a vietnami helyzet ad okot.

Normális jelenség ugyan a fejlődő és a feltörekvő gazdaságokban, hogy a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya nő, ám a gyors gazdasági növekedést nem lehet pusztán kölcsönökre alapozni. Ez volt a balti országok és Írország - az európai "kis tigrisek" - száguldó növekedésének modellje a pénzügyi válságot megelőző két évtizedben, amiről kiderült, hogy bukáshoz vezet. A Capital Economics szakértői különösen veszélyesnek tartják a Hongkongban tapasztalható hitelboomot, csak kissé jobb a helyzet Kínában és Vietnamban.

Hitelrobbanás

A hongkongi hitelrobbanás ijesztően hasonló ahhoz a folyamathoz, ami Írországban játszódott le a 2008-as összeomlás előtt. A zöld sziget gazdasága gyorsan nőtt köszönhetően az alacsony vállalati adóknak, az Európai Központi Bank mélyen tartott alapkamatának és más tényezőknek (például az angol nyelv használatának), ami gyorsuló ütemű hitel- és ingatlanbuborék kialakulásához vezetett.

Hongongban száguldó tempóban nőttek a lakásárak az elmúlt években, kizárólat a hitelbőségnek köszönhetően. A Capital Economics elemzőinek becslése szerint az ingatlanáraknak 30 százalékkal kellene zuhanniuk ahhoz, hogy helyreálljon a piaci egyensúly.

Vietnamban és Kínában ugyan az előbbinél lassabban nő hitelkihelyezés, ám a tempó még így is nagyon erős. A tanácsadó cég elemzői attól tartanak, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában a pénzbőség a feldolgozóipar kapacitásainak ugrásszerű növekedéséhez vezet, ami középtávon fenntarthatatlanul nagyra fújja fel az ipar teljesítőképességét.

Vietnamban ingatlanbuborék felfúvódásához vezetett az elmúlt évek hitelbősége, ami most kezd leereszteni, miután esni kezdtek az ingatlanárak. A behajthatatlan kölcsönök állománya gyorsan emelkedik, a hitelkiáramlás visszaesett, a GDP növekedése gyengült.