Az IHS Markit és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 53,6-ra csökkent a novemberben kimutatott 57,6-ról. A két szektor együttes aktivitási mérőszáma tavaly február óta nem volt ilyen alacsony - írja az MTI londoni tudósítója.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,6-os decemberi kompozit adat a csökkenéssel együtt is még mindig a brit gazdaság kilábalását mutatja.

Szakértők szerint a lassulás elsősorban az omikron koronavírus-variáns gyors terjedése okozta fogyasztói elbizonytalanodást jelzi, de a felmérés kimutatta azt is, hogy a brit vállalati szektor változatlanul derűlátóan ítéli meg az idei kilátásokat.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma azonban a decemberi kompozit indexen belül 53,6-ra - a kompozit BMI-mutatónak megfelelő szintre - zuhant az előző havi 58,5-ről.

Az IHS Markit hangsúlyozza, hogy a brit szolgáltatási szektor aktivitásának élénkülési üteme tavaly március - a jelenlegi növekedési ciklus kezdete - óta nem volt ilyen lassú, és tavaly május óta most első ízben nem haladta meg a feldolgozószektor aktivitásáét.

A brit gyáripar decemberi BMI-indexe a csütörtöki kimutatás szerint szintén 53,6 volt.

A tavalyi utolsó hónap adatai a brit gazdaság komoly lendületvesztését mutatják, elsősorban annak hatására, hogy a koronavírus-fertőződéses esetek megugrása miatt visszaesett a kereslet a fogyasztókkal közvetlenül érintkező szolgáltatási szektorban

 - kommentálta a BMI-felmérés adatait Tim Moore, az IHS Markit gazdasági igazgatója.

Moore szerint az omikron vírusvariáns gyors terjedése elsősorban a szolgáltatási ágazat utazási, szabadidős és szórakoztatóipari szegmensében okozta a fogyasztási kiadások zuhanását. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a szolgáltatási szektor vállalatainak többsége változatlan derűlátással tekint az idei év elé: a felmérésbe bevont cégek 55 százaléka számít arra, hogy 2022 egészében növekedni fog termelési értéke, és csak 10 százalék tart visszaeséstől.

Moore hangsúlyozta: ez a derűlátás tavaly ősz óta töretlen, és arra vall, hogy a brit üzleti vállalkozások többsége szerint az omikron koronavírus-variáns okozta keresleti megtorpanás csak átmeneti jelenség.


GDP-csökkenést várnak elemzők

Londoni pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészében valószínűleg visszaesést okozott decemberben az omikron elterjedését követő fogyasztói visszahúzódás - írja az MTI

Gabriella Dickens, a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza közölte: az elemzőcég azzal számol, hogy a brit hazai össztermék 0,6 százalékkal csökkent havi összevetésben mérve a tavalyi utolsó hónapban. Az elemző jelenleg januárra további 0,3 százalékos GDP-csökkenéssel számol, bár nem tartja kizártnak, hogy ebben a hónapban a brit gazdaság végül mégis képes lesz növekedést produkálni, ha a fogyasztók karácsony múltával bátrabban néznek szembe a fertőződés kockázatával, különösen annak tudatában, hogy a omikron kisebb eséllyel okoz súlyos betegséget, mint a delta nevű korábbi domináns vírusváltozat.