Romániában tárcaközi bizottság dolgozik a nyári fesztiválok megtartásának forgatókönyvein, de ha a kormányzati illetékesek és a politikusok nyilatkozatainak hinni lehet, minden esély megvan arra, hogy a tavalyi évtől eltérően idén már akár tömegek is bulizhatnak a népszerű rendezvényeken - írta a Maszol. Nagyon sok múlik azonban azon, hogy mekkora lesz az átoltottsági arány a nyári hónapokban.

Legalábbis erről beszélt Florin Cîțu miniszterelnök a rendezvényipar képviselőivel tartott kolozsvári találkozóján. Utóbb Emil Boc polgármester megerősítette azokat a kormányzati forrásokból származó sajtóértesüléseket, miszerint a hatóságok augusztustól engedélyezik a fesztiválok megtartását a beoltott, negatív covidteszttel, illetve antitestekkel rendelkező személyek részvételével.

Ennek feltétele, hogy a beoltottak száma június elsejére elérje az ötmilliót, augusztus elsejére pedig a tízmilliót. Kérdésre válaszolva Kolozsvár polgármestere azt is elmondta: elképzelhetőnek tartja a fesztiválok megtartását akkor is, ha ez a két feltétel nem teljesül, de ez esetben kevesebb résztvevővel. „Az elképzelés az, hogy magas átoltottsági arány esetén nagy, alacsony ráta esetén csak korlátozott lehet a résztvevők száma.”

Vannak olyan rendezvényszervezők, akik nem várják meg az átoltottsági arány alakulását. A napokban a Double Rise fesztivál Facebook-oldalán bejelentették, hogy augusztus 12–14. között Torockón szervezik meg a közkedvelt összművészeti rendezvényt.