Orosz tankerhajók több alkalommal is kőolajjal vagy olajtermékekkel látták el Észak-Koreát az utóbbi hónapokban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ezt tiltó határozatai ellenére - jelentette a Reuters hírügynökség nyugat-európai biztonsági forrásokra hivatkozva pénteken.

Így a BT állandó tagja, a vétójoggal bíró Oroszország megsértette az ENSZ szankcióit, melyeket Moszkva is jóváhagyott. Októberben és novemberben történt szállítottak üzemanyagot, amit a tengeren cseréltek ki tankerhajók - írta az MTI híre alapján a hvg.hu.

A Reuters két forrása közül az egyik azonban közölte: nincs arra bizonyíték, hogy az orosz és észak-koreai tankerek közötti üzemanyag-áttöltésről az orosz állam is tudott. Hírszerzési információkra és az orosz Távol-Kelet kikötőiből kihajózó teherszállítókról készült műholdfelvételekre alapozták állításukat. Az orosz hajók orosz olajtermékeket csempésznek az orosz Távol-Keletről Észak-Koreába.

Az orosz hatóságok nem kommentálták a Reuters értesüléseit, az egyik, a szankciók megsértésével vádolt hajó tulajdonosa pedig tagadta a források állítását.

A Reuters szerint az egyik ilyen teherszállító neve Vityaz. A hajó október 15-én hagyta el a Vlagyivosztok közelében fekvő Szlavjanka kikötőjét 1600 tonna olajjal, és hivatalosan egy japán halászflotta felé vette az irányt. A tanker azonban néhány napra kikapcsolta a válaszjeladóját, amikor kihajózott a nyílt vizekre. Két másik, ugyancsak orosz zászló alatt hajózó teherszállító is hasonló utat tett meg októberben és novemberben, miután elhagyták a szlavjankai és a nahodkai kikötőket.

Szeptemberben a Reuters arról számolt be, hogy legalább nyolc, teljesen feltankolt észak-koreai hajó hagyta el Oroszországot és tért vissza Észak-Koreába, pedig más úti célt adott meg.

Az ENSZ BT idén három szakaszban hozott gazdasági szankciókat Észak-Korea ellen: augusztus 5-én a fémipari termékekre, a szénre és a halászati termékekre vetett ki szankciókat, szeptember 11-én a textiltermékek és az olaj beszállításának korlátozásáról határozott, december 22-én pedig a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportjának további csökkentését szavazta meg.

Címlapkép forrása: Shutterstock.