Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Anze Logar szlovén külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hosszúfalu (Dolga Vas)-Rédics határátkelőn tartott csütörtöki megbeszélései után közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy délutántól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán - számolt be az eseményről az MTI.

Mindkét országban sikeres volt a védekezés a világjárvánnyal szemben, ez teremtette meg a lehetőségét annak, hogy "megfontolt lépésekkel a normalitás irányába menjünk vissza". Fontos szerepe volt a védekezésben a határokon is életbe léptetett korlátozó intézkedéseknek, de miután mindkét országban sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát, így lehetővé vált a határok újranyitása.

Jelenleg négy átkelő van nyitva a két ország között, a tornyiszentmiklósi autópálya-, illetve közúti átkelő, továbbá a rédicsi és a bajánsenyei átkelő. Ötödikként kedden megnyitják a kétvölgyi átkelőt is, ami leginkább a Magyarországon élő szlovén nemzeti közösség számára fontos.

Segítette a két ország egymást a koronavírus elleni védekezésben is, Szlovénia 73 magyar állampolgár hazautazását tette lehetővé az országon keresztül, Magyarország pedig 34 szlovén állampolgárnak segített hazajutni. A szlovén kormánynak és a muraszombati kórháznak védőfelszerelést is küldött Magyarország, egy szlovén közvetítőn keresztül pedig több mint 200 lélegeztetőgép beszerzésére tudott szerződést kötni - ismertette a magyar külügyi tárca vezetője.

Anze Logar arról beszélt, hogy a két állam közötti határok újranyitásával "befejeződött egy fontos epizód az életünkben", ami akadályozta az emberek "szabad áramlását". A diplomáciában is nagy lépést tettek előre, tárgyaltak egyebek mellett a szlovéniai magyar kisebbség ügyéről is.

Szijjártó  közölte: a határok átjárhatóságával kapcsolatban Magyarország akkor lazít, ha az nem okozza a vírushelyzet romlását.