A Federal Reserve 150 milliárd dollárról azonnal 300 milliárdra, majd az év végéig, ha szükséges 900 milliárd dollárra emeli a bankok rövid távú hitelezésére rendelkezésre álló rendkívüli hitelkeretét (term auction facility, TAF). A lépés célja, hogy azonnal pénzhez juttassa az egymásnak nem hitelező bankokat, miután nem csupán az Egyesült Államokban, de immáron Európában is akuttá vált a pénzügyi válság.

Szakértők szerint a Fed belátta, hogy a kormány mentőcsomagjának beindulásához legkevesebb hetekre, de lehet, hogy hónapokra lesz szükség. A pénzügyi rendszernek azonban azonnal infúzióra van szüksége ahhoz, hogy ne száradjon ki - ezt szolgálhatja a TAF kiszélesítése. Más szóval a konstrukció keretében elérhető összeg növelése a rendkívüli áthidaló hitel szerepét játssza. Szakértők szerint a Fednek nem volt más választása, mint ennek a lépésnek a megtétele, mert a bankok likviditásának megőrzése immáron nem napokon, hanem órákon múlhat.


Ezt a hitelformát 2007 decemberében vezette be a Fed, hogy pénzt pumpáljon a már akkor is nagy beteg bankrendszerbe. A TAF keretéhez aukción férhetnek hozzá a pénzintézetek, a jegybank az ennek keretében nyújtott hitelek fedezetéül a jelzálogkölcsönök jóval szélesebb körét fogadja el, mint más konstrukcióinál. Első körben 20 milliárd dollár volt a TAF kerete, amit 2008. május végén növeltek 150 milliárdra. A rendszerben 28 és 84 napos kölcsönöket hirdetnek meg.

Kamatot kapnak a bankok

A Fed előzetes bejelentés nélkül csökkentette a kölcsönzési költségeket tegnap - írja a Bloomberg. A múlt heti pénzügyi tervezet által biztosított lehetőséget kihasználva irányadó kamatlába alatti alsó határt szabott, ami a múlt héten meghatározott két százalékos célértéknél is alacsonyabb. A Fed így most kamatot fizet a banki tartalékok után, a pénzpiacokat pedig forrással látja el, így például az overnight rátáját 0,75 százalékponttal 1,25 százalékra nyomja le.

A tartalék után fizetendő kamatot eredetileg 2011-től akarták bevezetni, de a kormányzati mentőcsomag részeként előrehozzák az intézkedést.


Kötvényeket is vesznek


A Fed a fentiek mellett rövid, háromhónapos lejáratú fedezetlen és zálogjoggal fedezett kötvényeket, váltókat (commercial paper) vásárol a programba bevont kibocsátóktól. A Fed azzal indokolta a döntést, hogy a nagybani pénzpiacon működő közös alapok és más befektetők mind kevésbé hajlandók ilyen kötvényeket vásárolni, pedig ez szükséges a napi finanszírozáshoz.


Az új eszközt az amerikai pénzügyminisztériummal egyetértésben hirdették meg, és az ügymenet sima lebonyolítását a pénzügyminisztérium különleges letéttel is támogatja, amelyet a Fed New York-i részlegénél helyez el.


Az intézkedés nyomán csökkent a rövid lejáratú kötvények kamata, és emelkedtek a New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései, a dollár is erősödött a jennel szemben, de gyengült az euróhoz viszonyítva, miközben a nyugat-európai tőzsdeindexek is emelkedtek. Elemzők szerint az intézkedés mindenképpen jól jön a nem pénzügyi vállalatoknak, azt azonban még nem tudni, mit segít a szereplőkben és méretben beszűkült bankközi piacnak.

A Fed közleménye szerint ezek az intézkedések növelni fogják likviditást a bankközi piacon, és segítenek közelíteni - vagyis csökkenteni - a bankközi kamatokat a Fed irányadó kamata felé.


Egyes elemzők megjegyzik: lehet, hogy a Fed jótékonysága hamarosan ellenkező hatást vált ki, ahelyett, hogy fellazítaná a bedugult bankközi piacot, hovatovább hozzájárul annak befagyásához. Ugyanis miért üzletelnének a bankok egymással, annak minden kockázatával, ha szinte korlátlanul kaphatnak pénzt "a barátságos állami hatóságtól?", idézett egy elemzőt a Dow Jones hírügynökség.