A gazdasági válság miatt csak januárban 47 ezer ember hagyta el az országot, gyógyszer- és élelmiszerhiány alakult ki, illetve tavaly egyik tömegtüntetés követte a másikat - mondta el a szakértő az M1 csatornán. Úgy látja, Maduro most lépéskényszerben van, nem véletlen, hogy decemberről az első negyedévre hozta előre a választások időpontját.

"Ez azért fontos, mert elképzelhető, hogy addigra már teljesen kezelhetetlen lesz Venezuela gazdasága" - magyarázta meg Rákóczi.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott - ahogy arról a Napi.hu korábban részletes elemzést írt.

Nicolás Maduro elnök szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak tüntettek az utcákon, amelyeken a Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője nevű helyi civil szervezet adatai szerint 163 ember vesztette életét.

A fotó forrása: AFP photo/Federico Parra.